Zaanstad compenseert verlies bomen met geld

Zaandam

Wat is financiële compensatie van een omgehakte boom? Daar is GroenLinks benieuwd naar nu Zaanstad dat van plan is in Peldersveld.

In de Brikstraat worden binnenkort 38 bomen weggehaald. Burgemeester en wethouders hebben dat vorige week aangekondigd, met daarbij de belofte om tien bomen te herplanten. In plaats van 38 bomen te herplanten trekt de gemeente de portemonnee.

Volgens het bomenbeleid is het de bedoeling dat bomen die weggehaald worden vervangen worden. Liefst op dezelfde plek, maar als dat niet kan is herplanten in de omgeving ook goed.

In de Brikstraat worden zestien nieuwe huizen gebouwd. De bomen kunnen daarom niet op het veldje terugkomen. De gemeente kiest voor een andere vorm. Daarvan wil GroenLinks alles weten. Met hoeveel geld wordt een boom gecompenseerd en wie krijgt dat geld?

Een buurvrouw vindt het verlies van de bomen jammer. ,,Alle kinderen uit de buurt hebben hier gespeeld.’’ Een andere bewoonster van de Brikstraat vindt het goed dat er huizen komen. ,,Beter hier een paar bomen minder dan in het park.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen