Klikken

Karel Beckmans

De politie wil graag dat ik klik en buren aangeef die illegaal vuurwerk in huis hebben. Of ik dat ook doe? Dat is een gewetensvraag. Iedereen weet in zijn buurt wel een of meer mensen die vuurwerk in huis hebben gehaald om daar de komende nacht (en niet alleen dan) uitbundig knallend uit te putten.

Heb ik daar last van? Van sommige knallen wel. Van mijn buren zelf doorgaans niet - op een soms wel erg overdreven krijsend kind na dan. Maar bel ik daarover dan moet ik kindermishandeling vermoeden en dat is niet het geval. Het kind doet vrijwillig een gillende keukenmeid na, en dat is veilig vuurwerk.

Is het vuurwerk dat mijn buren hebben gehamsterd illegaal? Ik zou het niet weten. Ik ga ze ook echt niet vragen of ik hun voorraad mag keuren en controleren.

Helaas woont ergens in de wijk ook een waanzinnige die met lawinepijlen of cobra’s stunt. Het vuurwerk met de slangennaam is volgens de politie supergevaarlijk. ,,Gevaarlijker dan een handgranaat.’’

Zo’n knal hoor je vooral als het verder stil is. Minder goed klinkt dat door in de nieuwjaarsnacht. Voor de vuurwerkheld zou ik graag de GGD bellen en verplichte opname bepleiten. Maar, hij (of zij?) houdt zich al een paar dagen stil. Stilletjes hoop ik dat een andere buur al heeft geklikt.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.