Kilootje asperges: zo klaar

Ron Amesz

Asperges, ik krijg er geen genoeg van. Wekelijks staat er een bord van het witte goud op tafel te dampen. Dat blijft zo totdat op 24 juni de telers stoppen met steken. Dus heb ik in de 6 weken seizoen die nog resten minimaal 6 kilo asperges te schillen. Ik weet dat het makkelijker kan, maar kant-en-klaar geschilde asperges, daar doe ik niet aan. Ik vind het risico te groot dat er een slecht geschild exemplaar in mijn mond belandt. En als iets mijn eetgenot kan bederven, dan is het wel een slecht geschilde asperge.

Dus doe ik het altijd zelf, heel secuur met een dunschiller en een aardappelschilmesje. Maar dat kost tijd. Ik ben dan ook benieuwd naar de slimme aspergeschiller van het merk Lurch, die volgens het persbericht van het schilkarwei een plezier van enkele minuten maakt. Het apparaat is een ronde, open *stellage* van hard, wit plastic, waarin op verschillende hoogtes zes halfronde, scherpe mesjes zijn geplaatst. Bovenop zit een grote, ronde schijf, met in het midden een gat. Daar moet de asperge in, dat is duidelijk. In de doos zit verder een ronde houder waar de mesjeshouder precies inpast en een beugel om het geheel mee aan een tafel te schroeven. Ook worden er een paar schroefjes en pluggen meegeleverd voor bevestiging aan de wand. Al vraag ik mij wel af wie een apparaat dat je hooguit twee maanden per jaar gebruikt, permanent in zijn keuken aan de muur zou willen monteren.

Bijgesloten is ook een gebruiksaanwijzing in vier talen: Duits, Engels, Frans en Nederlands. Bij het lezen wordt me duidelijk dat de aspergeschiller van Duitse origine is en dat de makers van de ge-bruiksaanwijzing ten onrechte het volste vertrouwen hadden in automatische vertaalprogramma*s. Er staan namelijk nogal wat fouten in de Nederlandse tekst. Een korte eindredactie was niet verkeerd geweest. Niettemin, ook het foute Nederlands is best te begrijpen, dus het apparaat is in een handomdraai aan mijn eettafel geschroefd.

Ik ben klaar om te schillen. Bij mijn dealer, de aspergeteler zelf, kocht ik al een kilo A-klasse asperges. Stevig, recht en vooral supervers. Ik steek de eerste asperge met de kop naar beneden in de schilkop. De stengel schuif ik zover door, tot deze onderaan met het kopje weer naar buiten komt. Daar kan ik hem weer vastpakken en recht naar beneden eruit trekken. Direct begrijp ik het voordeel van de wandmontage, want ik zit op mijn knieën op de grond aan een asperge te trekken, terwijl de natte schillen op de grond vallen. Echt comfortabel en hygiënisch is dat niet.

Ik verhuis de hele handel naar het aanrecht en simuleer de wandmontage door de mesjeshouder vast te houden. Dat werkt beter. De kilo is in een mum van tijd ontdaan van zijn jasje. Maar zijn ze ook goed geschild? Na één keer doorhalen, zeker niet. Maar na twee of drie keer doorhalen en door de asperge telkens een kwartslag te draaien, wel. Al heb ik ze daarna, nauwkeurig en achterdochtig als ik ben, nog eens één voor één zorgvuldig nagekeken. Want als er iets mijn eetgenot kan bederven...

Marcha van Schijndel

Wat: Automatische aspergeschiller

Te koop: Verkoopadressen via 0570-623655

Prijs: €29,95

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.