Raddraaiers horeca Den Helder op zwarte lijst

Redacteur Den Helder
DEN HELDER

Raddraaiers en onruststokers in de horeca kunnen voortaan op een zwarte lijst terecht komen als ze zich misdragen tijdens het uitgaan. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) denkt dat dit voor steden als Den Helder een uitkomst is.

Dit is afgesproken in een convenant dat KHN sloot met politiekorps Noord-Holland Noord en gemeenten in dat gebied. Als een stapper zich schuldig maakt aan 'ernstig wangedrag' als mishandeling, ze drugs of wapens meebrengen kan hem de toegang worden ontzegd in niet alleen de kroeg waar hij dat doet, maar ook in alle andere aangesloten café's.

Ben Tap van KHN: ,,Drie, of zes maanden nergens meer binnen komen, dat is een zware straf voor deze doelgroep. De ervaring elders in het land leert dat raddraaier elkaar dit ook vertellen, waardoor deze maatregel ook preventief werkt.''

Nu dit convenant is gesloten, kunnen horecabedrijven zich hier vrijwillig bij aansluiten. Tap: ,,Ik raad de ondernemers in bijvoorbeeld de Helderse Koningstraat dat zeker aan.''

De politie, cafébazen en beveiligers krijgen informatie over ontzeggingen via een gesloten internetsysteem. Als een kroegganger van de zwarte lijst toch probeert binnen te komen is hij strafbaar: dit geldt als 'huisvredebreuk'.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.