Serieus

Chris Aalberts

Een hoax van het Landelijk Actiecomité Scholieren (Laks) haalde deze week de kolommen van heel wat kranten en websites.

Maandag werd de verkiezingsdeelname van het Laks aangekondigd omdat „het verschrikkelijke rendementsdenken in het onderwijs gestopt moet worden.” Het Laks organiseerde een heuse persconferentie in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Daar stond de parlementaire pers meteen klaar om het nieuws op te schrijven en te verspreiden.

Laks-voorzitter Sven Annen kon zijn lachen maar nauwelijks inhouden. Er waren ontzettend veel redenen om de Laks-verkiezingsdeelname niet serieus te nemen. Laks is een door het ministerie van Onderwijs gesubsidieerde organisatie en dus zou de belastingbetaler deze verkiezingsdeelname betalen. De meeste scholieren mogen nog niet stemmen. Laks was te laat met het indienen van een naam bij de Kiesraad en kon daarom alleen met een – electoraal kansloze – blanco lijst meedoen. De kans was sowieso minimaal dat de ouders van scholieren op het Laks zouden stemmen. Ook is de kans nul dat één achttienjarig Kamerlid enig inhoudelijk verschil maakt.

Zo zien we wat bij veel media is wegbezuinigd: de tijd om één minuut kritisch na te denken als er een persbericht binnenkomt. De NOS pakte wel de camera om een interviewtje te schieten, maar maakte geen tijd om met de subsidiegever te bellen en de statuten van het Laks te bekijken. Niet zo gek dat toen de hoax uitkwam, de NOS op haar achterste benen stond. Het Laks had het publiek misleid, schreef de NOS in alle haast, zich kennelijk niet realiserend dat ze de persconferentie helemaal niet had hoeven verslaan.

De hoax van het Laks doet vergeten dat bijna al het nieuws over nieuwe partijen enigszins misleidend is. We horen momenteel steeds dat een recordaantal nieuwe partijen meedoet aan de verkiezingen. Maar die deelname is pas zeker op 30 januari.

Tot die tijd moeten nieuwe partijen in alle kiesdistricten ondersteuningsverklaringen ophalen. Burgers moeten daarvoor naar het stadhuis. Dit is voor alle nieuwe partijen een enorme uitdaging. De Ondernemerspartij van Hero Brinkman is zo bang de vereiste verklaringen niet te halen dat ze zelfs bedelverzoeken stuurt aan leden die allang zijn geroyeerd. Nieuwe partijen moeten ook nog 11.250 euro borg betalen die ze alleen terugkrijgen als ze een zetel halen. Zouden die tientallen onbekende partijen die structureel op nul zetels in de peilingen staan bereid zijn dat geld te investeren?

En zo is het ook met kandidaten: een paar Nederlanders praten alsof ze in de Kamer gaan komen, terwijl dat vrijwel zeker niet gebeurt. Sylvana Simons’ kansen zijn zeer gering. De nummer twee van Forum voor Democratie – Theo Hiddema – is slim genoeg om te weten dat ook zijn kans op een Kamerlidmaatschap heel erg klein is. Laat staan Peter Plasman met zijn partij voor niet-stemmers.

Een kandidatuur of een aangekondigde verkiezingsdeelname is vaak een manier om de media te halen en het politieke debat te beïnvloeden, maar niet om echt de politiek in te gaan. Al die nieuwe partijen hebben vaak niet eens een website. Je kunt je afvragen of ze veel serieuzer zijn dan het Laks.

Chris Aalberts schrijft in De Onderstroom tot aan de verkiezingen over de campagne en de sfeer in het land.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.