Compleet andere blik op straat Poelenburg in Zaandam

Vol zicht op de moskee. © Foto José Pietens

Rijden in het groen. © Foto José Pietens

1 / 2
José Pietens
Zaandam

Na ruim een jaar slopen, kappen, graven en asfalteren, krijgen de contouren van straat Poelenburg ’nieuwe stijl’ goed vorm.

De vijftig jaar oude weg, tot voor kort omzoomd door flats en garageboxen, is verlegd en gepimpt. De weg moest veiliger, de doorstroming van het verkeer beter. Tegelijkertijd wilde de gemeente Zaanstad de uitstraling van de weg en de omgeving verbeteren. Helemaal af is het nog niet, maar de effecten zijn groots. De weg ’slingert’ door parkachtig groen. En stond de Sultan Ahmet-moskee voorheen half verstopt achter boxen, struiken en bomen, nu is hij in volle glorie te bewonderen.

Langs de flats is een vrijliggend fietspad aangelegd. Op de straat zelf zijn drie rotondes gekomen:  bij de moskee, Weerpad en Zuidervaart. . Vanuit het oogpunt van veiligheid is het aantal zijwegen dat uitkomt op de straat gereduceerd van acht naar twee. De wegvernieuwing is een van de weinige onderdelen van Masterplan Poelenburg die de eindstreep heeft gehaald. Het grootse sloop- en nieuwbouwplan voor de wijk werd vanwege de crisis afgeblazen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.