AZ in slotfase ruim onderuit

© ANP

© ANP

© ANP

© ANP

© ANP

1 / 5
Danja Koeleman
HEERENVEEN

Heerenveen is na de geflatteerde 5-2-overwinning op AZ vrijwel verzekerd van deelname aan de play-offs om Europees voetbal. In het boeiende en aantrekkelijke duel in het Abe Lenstra Stadion sloegen de Friezen zaterdag in het laatste kwartier met drie doelpunten, waarvan twee van aanvaller Sam Larsson, keihard toe

AZ had in Friesland een droomstart. Al binnen een minuut maakte Steven Berghuis na een pass van Markus Henriksen het openingsdoelpunt. Een treffer waaraan een luchtje van buitenspel hing toen Henriksen zijn voorzet afleverde. Kort daarna had AZ de marge moeten verdubbelen. Centrale verdediger Derrick Luckassen miste voor open doel.

Ook daarna kreeg AZ kansen. Aron Jóhannsson en Henriksen verzuimden oog in oog met doelman Kristoffer Nordfeldt, die zijn honderdste wedstrijd keepte voor Heerenveen, te scoren. Aan de andere kant was Mark Uth dicht bij de gelijkmaker. Luckassen haalde zijn inzet van de doellijn.

Heerenveen ging daarna met veel wilskracht en bij vlagen goed spel op jacht naar de gelijkmaker. Dat had pas in de blessuretijd van de eerste helft succes. Na een actie op rechts van Stefano Marzo bediende Joey van den Berg middenvelder Simon Thern, die de stand op 1-1 bracht.

De tweede helft begon spectaculair. Nadat eerst Uth een opgelegde kans miste, zette Luciano Slagveer Heerenveen na dik 10 minuten op voorsprong. Luttele minuten later was het alweer gelijk. Berghuis maakte fraai zijn tweede doelpunt.

Beide ploegen probeerden daarna van alles om een beslissing te forceren. Uiteindelijk was het Sam Larsson die het duel met twee bevliegingen in het voordeel van de Friezen besliste. De spits was in het laatste kwartier tweemaal trefzeker. Van den Berg bepaalde daarna de eindstand op 5-2. Heerenveen is daardoor nagenoeg zeker van de play-offs. AZ was dat al.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen