Straatverkoper

Kyrie Stuij

Met stevige passen loop ik door de winkelstraat. Weinig tijd. Veel te doen. Zeer belangrijke missie: zo efficient mogelijk de leukste kerstcadeaus kopen. Terwijl ik richting de volgende winkel loop, verschijnen er twee jonge mannen.

Aha! Straatverkopers. Absoluut geen tijd voor. Helemaal geen zin in. Ik besluit dat ik onder geen enkele omstandigheid opgehouden ga worden. Een van hen snelt achter me aan. ,,Dame! Mag ik jou iets leuks aanbieden?’’ Niet omdraaien, denk ik, maar het is al te laat. Hij staat voor me.

,,Luister. Ik ga niets kopen, ik ga ook niets tekenen of schenken en ik hoef géén abonnement’’, zeg ik. (Duidelijk zijn. Niet te lang in die mooie ogen kijken. Je hebt een missie.)

,,Heb je weleens een boom geplant?’’, vraagt hij met een betoverende lach. Een boom? Nee. ,,Zou je dat willen?’’ Nou, euh nee. (Blijf weigeren, voor je het weet zit je alsnog vast aan een of andere ’foodbox’.) ,,Waarom niet?’’

Nou, geen zin in. (Hij kijkt wel erg teleurgesteld.) Euh, waarom moet ik dat? ,,Je moet niets. Wij vinden dat Nederland wel wat meer groen kan gebruiken. Dus dit zakje is voor jou, daar zit een zaadje in voor een mooie plant.’’ In complete verwarring neem ik voorzichtig het zakje aan. (Waar is het addertje?!)

,,Nou dame, bedankt. Fijn weekend!’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.