Pop-up kledingwinkel geweigerd in Volendam

Jacco van Oostveen
Volendam

Eindelijk dacht hij zijn enorme bedrijfspand aan de Mgr. C. Veermanlaan verhuurd te hebben. Maar opnieuw stak de gemeente er een stokje voor. Vincent Veerman is ten einde raad.

,,Ik werk zeven dagen per week met mijn viskarretje, kan mijn rekeningen niet meer betalen en kom rond van vijftig euro per week’’, zegt de Volendammer, die 3,5 jaar geleden noodgedwongen moest stoppen met zijn bedrijf Sjamin. Internetverkoop en de crisis deden zijn handel in zonwering, verlichting en laminaat de das om. Het pand staat te koop. ,,Ik begon met 980.000 euro, nu staat het te koop voor 525.000 euro.’’ De hypotheeklasten hangen als een molensteen om zijn nek.

Verhuren is ook een optie. Aan belangstelling geen gebrek, maar de gemeente houdt de ondernemer aan het bestemmingsplan. Een sportschool in het pand mocht niet en deze week werd pop-up kinderkledingwinkel Loods of Stock teruggefloten door de gemeente, terwijl een vrachtwagen met kledingstukken al voor het pand geparkeerd stond.

Het Utrechtse bedrijf in exclusieve kinderkleding wilde het pand voor ’een aantal weken of maanden’ huren van Veerman, maar de gemeente meldde eigenaar Henry Snoek op het laatste moment dat op het bedrijventerrein geen plaats is voor kleine detailhandel. De plaatselijke ondernemersvereniging had de gemeente op deze ’oneerlijke vorm van concurrentie’ gewezen.

Snoek snapt er niets van: ,,Veerman verkocht zelf ook kleine artikelen. En náást het pand wordt bedrijfskleding verkocht! Daarom dachten wij dat het geen probleem zou zijn. Dit is heel jammer, op sociale media lieten veel Volendammers weten uit te kijken naar onze komst.’’

De gemeente zegt de verkoop van bedrijfskleding door het bedrijf LQA te onderzoeken. Het tegenhouden van de verkoop van kinderkleding op het terrein had prioriteit.

Veerman vindt dat de gemeente zich flexibeler op moet stellen. ,,Wat wil de gemeente met dit bedrijventerrein? Steeds meer panden raken leeg en er komt niets voor terug. Het begint een dood iets te worden.’’

De ’oude’ gemeenteraad van Edam-Volendam stelde vorig jaar een bedrijventerreinenvisie vast. Daarin staat dat Julianaweg e.o. de aangewezen plek is voor volumineuze detailhandel en het centrum van Volendam voor reguliere detailhandel.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.