Rustig rijden op druk Zuideinde in Oostzaan

Oostzaan

Het hele Zuideinde in Oostzaan wordt een dertig kilometerzone. Daarnaast verdwijnen parkeerplaatsen langs de weg. Dit staat in een plan dat het gemeentebestuur van Oostzaan presenteert om de drukke weg veiliger maken.

Het Zuideinde is een ontsluitingsweg waar veel auto’s overheen rijden. Daarnaast komt er veel bestemmingsverkeer voor de huizen en winkels. Hierdoor spelen verschillende belangen waarmee het gemeentebestuur rekening wil houden bij de herinrichting..

Een van de maatregelen is dat de parkeerhavens voor een groot deel verdwijnen. Op deze manier ontstaat meer ruimte voor de weg en de stoep. Pas vanaf huisnummer 126 en hoger staan op de kaart weer parkeerplaatsen langs de weg ingetekend.

De daling van het aantal parkeerplekken langs het Zuideinde moet worden opgelost door bewoners hun auto op het eigen erf te laten parkeren. Wie de ruimte en de behoefte heeft, mag volgens het plan ook meer wagens parkeren. In het raadsvoorstel staat dat daarnaast in zijstraten meer parkeervakken komen.

Ondernemers rond de Wering moeten volgens het plan extra parkeervakken op hun eigen grond maken. Het gemeentebestuur wil daarnaast een blauwe zone maken voor zes parkeerplaatsen op de Wering.

Verder komt er rond gezondheidscentrum de Kolk eenrichtingsverkeer. Het Zuideinde kleurt straks rood ter hoogte van de Kolk en de Lisweg. Dat moet verkeersdeelnemers extra oplettend maken. Verder wordt de bushalte Kolkslootbrug volgens het plan verplaatst.

Vanavond wordt het plan in het gemeentehuis van Oostzaan toegelicht. Voor de totstandkoming van het ontwerp is met veel partijen gepraat. Onder andere bewoners, winkeliers, politie en brandweer waren betrokken.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen