Zorgpremie stijgt licht

Eric Kok
Den Haag

De zorgpremie ligt komend jaar naar verwachting op 103 euro per maand. Dat is 7 euro hoger dan dit jaar, melden bronnen.

Het gaat om een verwachting van het kabinet, de verzekeraars stellen in het najaar de premie definitief was.

Het is goed mogelijk dat de premie lager uitvalt, omdat de verzekeraars de afgelopen jaren minder in rekening brachten dan het ministerie van Volksgezondheid met Prinsjesdag verwachtte. De 103 euro is vrijwel evenveel als in 2011 en 2012. Op jaarbasis wordt rekening gehouden met een premie van 1241 euro.

De stijging is minder fors dan dit jaar nog het geval was, want Nederlanders betalen nu gemiddeld een tientje per maand meer dan het jaar ervoor. De afvlakking is naar verluidt een gevolg van de getemde stijging van de zorgkosten. De premie stijgt nog steeds, omdat Nederland ook in 2016 meer geld uitgeeft aan de zorg.

Minister Schippers (Volksgezondheid) slaagde er de afgelopen voor het eerst in om de uitgavenexplosie met 12 miljard euro te matigen. Als dit niet was gebeurd, was de premiebetaler dit jaar ongeveer 150 euro meer kwijt geweest aan de premie.

Het eigen risico wordt volgend jaar vastgesteld op 385 euro. Dat is tien euro meer dan dit jaar, maar betreft uitsluitend indexatie. Dat betekent een aanpassing om gestegen prijzen mee te compenseren.

De zorgtoeslag gaat in 2016 omhoog. Verreweg de meeste mensen die de subsidie van de overheid ontvangen, zien komend jaar 67 euro extra bijgeschreven worden op hun rekening.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.