Punten van Spaan

Harry Janmaat

Henk Spaan geeft punten.

Een 5 voor Daley Sinkgraven.

Misschien is het maar beter dat Sinkgraven het voetje meestal terugtrekt. Wie weet wat er gebeurt als hij hard een duel ingaat. Enge geluiden en een eeuwig hinkend talent. Sinkgraven laten meedoen in Tsjechië is vragen om een cultuurschok. Sinkgraven denkt nog steeds dat hij naar Ajax is gekomen om te voetballen. Ja, tegen Cambuur of Heracles mag hij het balletje laten rollen en het fluweel in zijn linker aanspreken. In Tsjechië kijken ze ernaar als een kooivechter naar een Mondriaan. Dan ontstaat er een soort vernietigingsdrang.

Viktor Fischer leefde ook al in het misverstand dat hij Sinkgraven mocht vervangen om zijn voetbalcapaciteiten in het geding te brengen. Kijk eens, in Tsjechië en Roemenië bestaan er voor het woord ‘rotschop’ zesenveertig varianten, terwijl de term ‘technisch hoogstandje’ in deze talen niet voorkomt. Dat betekent iets. Wie wel eens naar een wedstrijd in de Premier League kijkt, ziet voetballers die vrijwel permanent in volle sprint zijn. Joggen of sjokken zijn weer woorden die in de taal van de Premier League niet voorkomen. In de eenenzeventigste minuut van de wedstrijd tegen Jablonec noteerde ik: “Fischer moet eens een keer sprinten!”

Het uitroepteken duidde op ergernis. Een minuut later leed hij balverlies aan de zijlijn en vijf minuten daarna miste hij een kans voor open doel door de bal erin te willen schuiven zoals hij dat in de A1 gewend was: nonchalant. Gek word ik van dat soort dingen. Sinkgraven die zich na vijfentwintig minuten als een pupil omver laat duwen. De scheids mocht dan met twee kleutertatoeages op de onderarm rondlopen, voor meisjesvoetbal had hij geen geduld.

Doorspelen, luidde het devies. In het Nederlandse voetbal bestaat er een hiaat tussen het einde van de opleiding op het achttiende jaar en het begin van een volwassen voetballeven. Niets is zo moeilijk als de status van talent om te zetten in die van professional. Volgens mij gaat de  afstudeerscriptie van Coach Betaald Voetbal Robin Pronk daarover. Laat voetbalfilosoof Ling hem eens vragen om een exemplaar.

Een 6- voor Ronald Koeman

Je kon erop wachten: Ronald Koeman maakt ruzie met Les Reed, hoofd Football Development bij Southampton. Ajax is trots op zijn jeugdopleiding en dat is terecht. Engeland mist die reputatie en dat is niet terecht. Bij Southampton werden Bale, Luke Shaw, Chambers, Oxlade, Lallana en Walcott opgeleid.

Ze spelen allemaal Premier League, behalve Bale. Die speelt in het eerste van Real Madrid. Koeman heeft er maling aan. Hij werkt aan zijn eigen carrière die moet eindigen in Barcelona. Waarom zou hij wachten op de doorbraak van een talent? In zijn strategie passen slechts doorgebroken talenten. Kopen maar dus.

Een 8+ voor Heung-Min Son

Over de volgorde van de naam valt te twisten. Weet ik veel hoe de Zuid-Koreanen dat doen? Vaststaat dat de achternaam Son is. (Over namen gesproken: in België voetbalt een Frans-Kongolese jongen die Neeskens Kebano heet.) Nooit zagen we een voetballer als Son Heung-Min die zo tweebenig is.

Hij schiet met links als Puskas en met rechts als Ronaldo. Raadpleeg YouTube. Pochettino kocht Son voor een miljoen of dertig van Leverkusen waar hij negenentwintig keer scoorde in eenenzestig wedstrijden. Mauricio  Pochettino, een opleider in optima forma, heeft doelpunten gekocht.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen