Nabestaanden oorlogsvlieger op bezoek in Heemskerk

heemskerk

Bijna zeventig jaar na de crash in het IJsselmeer bezoeken nabestaanden van de Britse piloot Eric Arthur Tilbury de wrakstukken van zijn Avro Lancaster ED 603. Daarvoor komen ze maandag 25 maart naar Fort Veldhuis in Heemskerk.

Het luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis bewaart twee motoren en nog enkele onderdelen van de onfortuinlijke Lancaster.

Het wrak was ontdekt door Volendamse vissers. Aan de hand van een serienummer op een van de onderdelen kon Johan Graas van het luchtoorlogmuseum en de Aircraft Recovery Group het vliegtuig identificeren.

,,We hebben vervolgens veel moeite gedaan om de nabestaanden van de vlieger te vinden, maar dat lukte niet. Opeens meldden zij zichzelf. Op Google hadden ze Lancaster ED 603 ingetikt en kwamen ze al snel bij ons uit.’’ Toen was het contact gelegd.

De Lancaster maakte in de nacht van 12 op 13 juni 1943 een bombardementsvlucht op de Duitse stad Bochum. Hij werd daar geraakt door het luchtafweer. Op de terugweg werd het toestel ook nog eens aangevallen door een nachtjager. Dat was te veel.

Tilbury stortte neer in het IJsselmeer. Daar ligt hij volgens Graas nog vrij in tact. Het lijkt of hij een noodlanding heeft proberen te maken.

Het toestel ligt op de bodem van het IJssselmeer, met waarschijnlijk nog drie van de zeven inzittenden aan boord. Het lichaam van Tilbury is gevonden en is begraven in Staveren.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen