100 uur werkstraf voor 'schrikbarende mishandeling' van ouders

Bo-Anne van Egmond
Den Helder

Schrikbarend noemde Alkmaarder Jan V. (42) zelf de mishandeling van zijn ouders. Ook al wist hij zich er door overmatig alcoholgebruik niet veel meer van te herinneren.

Als de zoon zijn ouders in Julianadorp bezocht, ging het ten gevolge van alcoholmisbruik regelmatig mis. Op 25 mei had hij zijn vader beetgepakt en op de grond gegooid. Zijn moeder kreeg een klap in haar gezicht en belandde eveneens op de grond.

Tijdens de rechtszaak deed de vader toch weer een goed woordje voor V. Hij zei het jammer te vinden dat het opgelegde contactverbod - zij het in gematigde vorm - nog steeds van toepassing was. V. mag alleen na een urinecontrole op drank en drugs op bezoek in Julianadorp.

Uit de verklaring sprak liefde voor zijn zoon, constateerde politierechter A. van Hoorn. Maar hij keek vooral naar de aangifte. Daaruit sprak angst van de ouders, beiden klein van stuk en al op leeftijd. Bovendien had V. die dag ernstige kwetsende opmerkingen gemaakt. De zoon had zich niet alleen aan lichamelijke, maar ook aan geestelijke mishandeling schuldig gemaakt. ,,Erger kan het eigenlijk niet’’, merkte mr. Van Hoorn daarover op.

V. verklaarde dat hij verslavingen aan softdrugs en cocaïne achter zich had gelaten. Drank was de laatste te nemen horde. De man werd veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur, een maand voorwaardelijke celstraf en een behandelverplichting. Vier weken voorwaardelijke celstraf worden omgezet in zestig uur onbetaalde arbeid. ,,Een volgende keer draait u wel rechtstreeks de bak in’’, kreeg de Alkmaarder als waarschuwing mee.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.