Vreedzaam protest voor dichte deur

ENKHUIZEN

De naam van de actiegroep doet enigszins agressief aan: Verdelg Monsanto. Maar de groep van 25 activisten verkondigt zijn mening vreedzaam. En dus kunnen de opgetrommelde politieagenten en beveiligers werkloos toekijken. Terwijl de demonstranten hun weg vinden naar zaadbedrijf Monsanto aan het Westeinde in Enkhuizen. .

Koppen soep, broodjes en een actievoerder die met een banjo voor muziek zorgt. Het lijkt op een gezellig samenzijn voor de deur van het zaadbedrijf. Waar voor de overname door Monsanto, Seminis was gevestigd. De spandoeken met doodskoppen en teksten als ‘Verdelg Monsanto' en de strop om de nek van ‘boer' Theo de Bruin, maken echter duidelijk dat het de actievoerders bittere ernst is.

Het bedrijf, dat ook het bestrijdingsmiddel RoundUp produceert, heeft een grote marktpositie in de zaadindustrie. ,,Bedrijven als Monsanto verdienen enorm veel geld aan de grootschalige en vervuilende landbouwindustrie. Mede omdat Monsanto ook bestrijdingsmiddelen produceert waarop de hele industrie nu is gebaseerd '', legt Annie William van de actiegroep uit. ,,De grootschalige manier van produceren, met behulp van gentechnologie, bedreigt de biodiversiteit en is schadelijk voor het klimaat. En doordat ze zo groot worden en een monopoliepositie innemen, worden boeren afhankelijk van Monsanto. Daar willen wij tegen strijden.''

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen