Hans Spekman in de bres voor Jossef

Hans Spekman in de bres voor Jossef. Foto: JJFoto

Janneke van Beusekom
Alkmaar

Tweede Kamerlid en beoogd PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman gaat minister Leers vragen het negenjarige asielzoekertje Jossef en zijn moeder Luchia uit Alkmaar een verblijfsvergunning te geven. Spekman vindt dat het geval van Jossef schrijnend genoeg is om het besluit van het IND om het jochie en zijn moeder het land uit te zetten, van tafel te vegen.

Niet alleen worden de twee al acht jaar van het ene naar het andere asielzoekerscentrum gestuurd, ook de situatie in hun thuisland Eritrea is te gevaarlijk om ze terug te sturen, vindt Spekman, fractiespecialist op het gebied van vluchtelingen. Leers kan de brief nog deze week verwachten.

„Ik heb al een wetsvoorstel gemaakt om minderjarige asielzoekers een verblijfsvergunning te geven”, zegt Spekman. „Daar valt Jossef gewoon onder. Maar dat wetsvoorstel is nog niet aangenomen. Dan is een brief aan de minister een reële optie. Leers is gerechtigd om in schrijnende gevallen een uitzondering te maken op het beleid. Jossef en zijn moeder komen daar in onze ogen voor in aanmerking. Ze zijn al jaren in ons land en bovendien is het uitzichtloos om terug te keren. De vrouw is daar haar leven niet zeker.”

De PvdA-fractie in de gemeenteraad van Alkmaar bereidt een motie voor, waarin gevraagd wordt om de jongen, maar ook anderen in zijn positie, in ons land te laten blijven. En ook in Provinciale Staten van Noord-Holland maken de sociaaldemocraten zich hard voor Jossef en zijn moeder. De PvdA vindt dat kinderen die al lang in Nederland wonen niet meer ’door lange procedures en andere fouten van de overheid’ kunnen worden uitgezet.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.