Meidenband in Kashmir opgeheven uit angst

Leontien van Engelen
SRINAGAR

De meidenband Pragaash in de deelstaat Jammu and Kashmir in het uiterste noorden van India heeft zichzelf opgeheven na als onislamitisch te zijn bestempeld.

Een voorname geestelijke in de regio, moefti Bashiruddin Ahmad, liet verkondigen dat de muziek en de optredens van de scholieres Noma Nazir, Farah Deeba en Aneeka Khalid niet door de islamitische beugel kunnen.

De drie hebben nu uit angst voor intimidatie of erger van de zijde van extremisten besloten op te houden met optredens, berichtten Indiase media dinsdag. De regionale premier Omar Abdullah heeft zich achter de meidenrockband geschaard, maar de meisjes vonden de dreigementen te ernstig. De regering in de deelstaat wordt verweten niet genoeg te hebben ondernomen om de band te beschermen.

De zangeres Nazir, drummer Deeba en gitarist Khalid zijn in de hoofdstad New Delhi en durven niet terug te keren naar huis in Kashmir. Ze hebben laten weten de moefti te respecteren en er in het belang van Kashmir mee op te houden. De band was nieuw en won bij haar eerste optreden in december op een festival in Srinagar meteen de hoofdprijs.

Kashmir is letterlijk en figuurlijk door strijd verscheurd. Het ligt nu verspreid over India, Pakistan en China. In Jammu and Kashmir is ongeveer twee derde van de bevolking moslim en 30 procent hindoe.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.