Maja doorstond Cirkel van de waarheid

'Aanvoerder' Maja Nedeski. Foto Falco Hassink

'Aanvoerder' Maja Nedeski. Foto Falco Hassink

Erik van der Hoff. Foto SBS/Elvin

Erik van der Hoff. Foto SBS/Elvin

1 / 2
Ton de Lange
Amsterdam

Twintig mensen kwamen door de voorselectie van ’Operatie NL-fit’. Dat gaat vanavond uit de startblokken (’powered bij AVRO’) met de vijf die uiteindelijk overbleven na de zogeheten Cirkel van de waarheid.

Maja Nedeski (22) uit Den Bosch was een van de twintig die vijf uur lang stond in de emotievolle cirkel, met ondervraging door psycholoog Steven Pont.

Vanaf vandaag is Maja regelmatig op tv en dus op weg naar de status van BN’er. Ze is 1,76 meter lang en schat dat ze 120 kilo weegt. ,,Ik zou het niet precies weten, ik durf niet echt op de weegschaal te staan.’’ Op de site van het tv-programma staat bij haar overigens: ’startgewicht 110 kg’.

Voor alles is een reden, ook bij Maja. Ze was tussen haar zesde en achttiende behoorlijk slank, zo is te zien op enkele familiefoto’s. De lachende gezichten zijn uiterlijke schijn. ,,Ik heb een Nederlandse moeder en Macedonische vader. Hij is fanatiek sporter, ik moest in die jeugdtijd elke dag een paar kilometer met hem hardlopen. Dat vond ik helemaal niet leuk, maar ja, je doet het toch maar. Het ging ook altijd over eten, er werd erg op mij gelet. Focus op gewicht. Dan krijg je dat je op een gegeven moment stiekem gaat eten. En dat ging van kwaad tot erger.’’ Ze kreeg nooit complimenten. De grote klap kwam toen ze besloot te vertellen dat ze lesbisch is en ook al een vriendin had. ,,Toen moest ik van mijn ouders kiezen, voor familie of vriendin. Kun je nagaan, ik was net achttien!’’ Ze koos voor haar vriendin. ,,Mijn vader zei: als je weer afgeslankt bent en niet meer op vrouwen valt, spreek ik je weer.’’ Twee jaar lang had ze geen contact met ouders en familie.

Daar kwam bij dat na 3,5 jaar ook haar verkering uitging. Ze waren net samen afgevallen, Maja wel veertig kilo. ,,Ik heb anderhalf jaar het Cambridge-dieet gedaan, dan leef je op drie shakes per dag. Wat daar in zat? Weet ik niet. Het was destijds gewoon een hype. Na mijn verkering verviel ik weer in oud gedrag, bijvoorbeeld twee borden pasta achter elkaar en ’s ochtends opstaan met een energydrankje en een sigaret.’’ Sindskort ziet ze haar ouders weer. ,,Ze hebben er erg veel spijt van, en ik geloof dat het oprecht is.’’ Operatie NL Fit moet de omslag in haar leven en leefpatroon brengen, ze streeft naar een gewicht rond tachtig kilo.

In ’jouw persoonlijke gids’ – het boek is te bestellen bij de Avro en ligt vanaf 10 oktober in de winkel – staan onthutsende cijfers die de waarde van ’Operatie NL Fit’ onderstrepen. Het Rode Kruis heeft becijferd dat wereldwijd anderhalf miljard mensen te zwaar zijn. Dat is een op de vijf mensen. Nederland draagt hierin een bedenkelijk steentje bij. Art Rooijakkers, presentator van het fitheidprogramma, weet er wat van. Hij schrijft dat zes miljoen Nederlands overgewicht hebben en 1,4 miljoen van hen zelfs ’ernstig overgewicht’. ’En volgens verschillende onderzoeken zal het percentage volwassenen met obesitas in ons land in de komende twintig jaar met wel vijftig procent toenemen.’

Art is van origine een bourgondische Brabander die houdt van ’de combinatie bier en bitterballen’. Maar hij weet dat in zijn vak het uiterlijk van zwaarwegend belang is. Blonde Art ziet er krachtig, slank en fit uit. ,,Dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Ik sport minimaal drie keer per week.’’

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.