Afspraken over saneren verontreinigde grond
De provincie Noord-Holland heeft afspraken gemaakt over het doorgaan met het saneren en beheren van verontreinigde bodems.
Het Rijk heeft ruim 13 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de periode 2016-2020 om dit te realiseren. Het gaat om bijvoorbeeld voormalige stortplaatsen, chemische wasserijen, gasfabrieken, drukkerijen of verffabrieken. De zogenoemde humane spoedlocaties, met risico’s voor de volksgezondheid, zijn inmiddels allemaal aangepakt. De provincie wil nu, voor 2020, ook de locaties met ecologische en verspreidingsrisico’s aanpakken, oftewel de plekken die schadelijk kunnen zijn voor het milieu of het grondwater.
Het gaat in Noord-Holland om ruim tachtig verontreinigde locaties. Een aantal moet nog worden gesaneerd. Voormalig vliegveld Bergen bijvoorbeeld, het terrein van GGZ Dijk en Duin in Castricum, grond aan de Schoorlse Zeedijk in Burgerbrug, de Hoekvaartweg in Wieringerwerf, de Lekerweg in Wijdenes en het terrein van stortplaats ’t Horntje in Den Hoorn op Texel. Op andere plekken is de sanering gestart, maar zijn nog niet alle risico’s onder controle. Hier gaat het onder meer om de Flevolaan in Enkhuizen en de Loet in Schagen, om diverse locaties in Den Helder en het gasfabriekterrein in Nieuwe Niedorp.