Hoge bomen zetten Zaandamse woning in schaduw

Redacteur Zaanstreek
zaandam

Josien Mouwen uit Zaandam houdt van groen en bomen. Maar de drie grote bomen die nu pal voor haar achtertuin in de Westzijde zijn gezet waren een onaangename verrassing. ,,Al kon er maar een weg’’, verzucht ze in de schaduw.

Het benedenappartement van Mouwen in de voormalige Jedelooschool heeft een achtertuintje op het zuidwesten dat grenst aan een hofje. Mouwen kreeg de huurwoning tweeënhalf jaar geleden. ,,Ik stond te springen van blijdschap dat ik hier zo mooi kon wonen’’, herinnert ze. Van alle woningen heeft Mouwen veruit het groenste tuintje. ,,De buurt zegt ook al. Dat dit nu uitgerekend bij jou pal voor de deur komt.’’Dinsdagmiddag kwamen de drie volwassen bomen precies voor haar achtertuin. Toen de eerste boom geplaatst werd, maakte Mouwen zich nog niet zo druk. De Zaandamse ging even weg en zag bij terugkomst ineens drie bomen staan. ,,Ik ging naar buiten. Stop ermee, zei ik nog. Maar dat kon niet. De gemeente heeft het zo bepaald. Mijn woonplezier is wel drastisch afgenomen zo.’’

Volgens de gemeente is twee jaar geleden een inrichtingsplan gemaakt voor het gebied. ,,Een plan met een groot draagvlak vanuit de Schilders- en Waddenbuurt.’’ De gemeente leefde jarenlang in onmin met deze buurt. Sinds kort zijn de verhoudingen door een mediation verbeterd. Volgens de gemeentewoordvoerder bekijkt de gemeente naar aanleiding van de klacht nu of er toch iets voor de bewoonster gedaan kan worden.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.