Airport Watch voor veiligheid rond Schiphol

Spotters langs de Buitenveldertbaan. foto frans van den berg

Spotters langs de Buitenveldertbaan. foto frans van den berg

Frans van den Berg
Schiphol

De BBS en de AIVD gaan de spotters binnenkort verder bijpraten over veiligheid en terrorisme in de luchtvaart. ,,Welke rol vliegtuigspotters spelen en wat de verschillende partijen en vliegtuigspotters van elkaar kunnen verwachten komt ook ter sprake. Mogelijk wordt een Airport Watch opgericht, waarbij we samen de veiligheid in de gaten houden.’’

De luchthaven Schiphol is vooral na de aanslagen in de VS een streng beveiligde omgeving. Met bagage- en personencontrole moet worden voorkomen dat bommen aan boord van vliegtuigen komen. Het platform, de start- en landingsbanen, de taxibanen en de werkplaatsen op Schiphol-Oost zijn van de buitenwereld afgesloten met hoge hekken en veiligheidspoortjes. Toch kunnen buitenstaanders nog altijd relatief dicht bij de toestellen komen, zoals op het Panoramadak van Schiphol en langs de startbanen. Spotters zijn daar blij mee, zodat zij foto’s kunnen maken en de registratienummers kunnen noteren.

Maar kwaadwillenden kunnen ook langs de baan of op het Panoramadak staan. Een terrorist met een raketwerper is de nachtmerrie van de beveiligers van de luchthaven. Dat zijn naast de Koninklijke Marechaussee ook de AIVD en de dienst Buiten Bewaking Schiphol (BBS). Deze laatste dienst rijdt de hele dag met wagens rond de buitengrens van de luchthaven. De BBS valt onder de politie van Haarlemmermeer. Regelmatig duikt een wagen van deze dienst op wanneer net een toestel van El Al opstijgt. De spanning loopt de komende tijd op met het naderen van de Nucleaire top in Den Haag. Eind maart komen maar liefst 60 wereldleiders met tientallen eigen vliegtuigen naar Schiphol, zoals van Obama en Poetin.

Veel wegen en ook spottersplekken rond de luchthaven worden die week afgesloten, zo heeft het Spotters Platform Schiphol van de BBS te horen gekregen. Al zullen de spotters toch via veel kruip- en sluipdoor routes proberen een glimp van de toestellen op te vangen. ,,Tevens is ons gevraagd of wij tijdens het beoefenen van onze hobby mee willen kijken’’, laat Gertjan Staphorst van het spottersplatform weten.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.