Lucas Boom komt voor in vier moorddossiers

Compositietekening van de liquidatie in Zaanstad

Silvan Schoonhoven
zaandam

De naam van Lucas Boom, die voor de ogen van schoolkinderen werd doodgeschoten in Zaandam, komt voor in zeker vier liquidatiedossiers. Dat meldt weekblad Panorama. In geen enkele zaak is hij echter ooit aangeklaagd.

Boom was de laatste die heeft gebeld met wapenhandelaar Robert Knufman voor die in 2007 werd geliquideerd in Amsterdam. In de uren voordat hij in de nacht van 11 op 12 augustus in een vol penozecafé Jan Steen werd doodgeschoten, had Knufman aan vrienden laten weten 'diep in de problemen te zitten'. Nooit is opgelost wie hem door het hoofd schoot, wel dat Booms nummer het laatste was in de oproepenlijst van zijn telefoon.Knufmans boezemvriend Frank Iesberts zou op eigen houtje op onderzoek zijn gegaan naar de moordenaar. Ook hij werd geliquideerd, op 13 of 14 juni 2013 in Amstelveen. Boom zou op de verdachtenlijst van de recherche staan.

Spiderman

Een derde liquidatie waarbij de naam van Boom werd genoemd, was die op 'Spiderman' Patrick Brisban. Hij zat in de cocaïnesmokkel en deed zaken met Lucas Boom. Op 1 december 2012 schoot een onbekende Brisban dood achter het stuur van zijn auto. Dat gebeurde voor zijn eigen huis in Diemen. Een compositietekening van de dader leek enigszins op Boom.

De vierde zaak betrof een mislukte poging om een aanslag te plegen op Satudarah-kopstuk Etou's Belserang. Het slachtoffer kreeg zijn belagers in de gaten en zette de achtervolging in. De wilde rit eindigde bij het Rottepolderplein bij Zwanenburg, waar de auto van de huurmoordenaars uit de bocht vloog. Justitie besloot dat er te weinig bewijs was om Boom te linken aan die zaak.

Soerel

De politie is nog bezig met het natrekken van de tips die zijn binnengekomen na Opsporing Verzocht van dinsdag. Belangrijk is daarbij wat er op 25 april is gebeurd in de Amsterdamse club Palladium. Lucas Boom werd daar mishandeld. Bronnen melden dat een neef van topcrimineel Dino Soerel de klappen uitdeelde. De politie kan dat niet bevestigen. Het onderzoek naar wat er zich precies in de club heeft afgespeeld, loopt nog. ,,We vragen dringend aan mensen om zich te melden als ze meer weten.''

Dino Soerel staat nu in hoger beroep terecht als vermeende opdrachtgever voor een reeks onderwereldmoorden. Zijn neef wordt gerekend tot een groep rond vechtsporter Badr Hari.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.