Bonhoeffer College Castricum wint prijs met film

Dorien Knijnenberg
Castricum

Leerlingen van het Bonhoeffer College in Castricum hebben een prijs gewonnen voor een YouTubefilm dat ze hebben gemaakt over het Amsterdamse bedrijf Fiction Factory. Ze kregen de zogeheten ’Gouden Walvis’ bij de wedstrijd Tube Your Future.

De jongeren interviewden eigenaar Oep Schilling. Zijn firma maakt onder andere decors, beursstands en inrichtingen voor musea. Op de film is te zien hoe er gewerkt wordt. Het onderwerp van de film voldeed goed aan de eisen van de wedstrijd. De bedoeling was dat scholieren hun beeld van het beroepenveld in de wetenschap en technologie zouden verbreden. Ze moesten iemand uit de beroepspraktijk interviewen en het beeldmateriaal zelf monteren.

In de jury zaten Rob van Hattum van het museum Nemo, Dick van der Lee van machinefabriek Gebrs. Frencken, Werner Dijkhuisen, manager bij ICT-bedrijf IBM en Hilde Stenuit van ruimtevaartorganisatie ESA. Zij oordeelden dat de productie van de Castricumse jongeren op een heuse klokhuisdocumentaire leek. ’Leuk, spontaan en dynamisch’, staat erin het juryrapport. ’Door goed beeld en geluid hebben ze op een duidelijke manier een beroep neergezet.’

De tweede prijs, de ’Zilveren Walvis’ ging naar leerlingen van het Lyceum Sancta Maria uit Haarlem. Zij interviewden meteoroloog Peter Kuipers Munneke. De film over App-ontwikkelaar Jelle Prins, gemaakt door scholieren van het Stedelijk Gymnasium ’s Hertogenbosch, kreeg de ’Bronzen Walvis’.

De wedstrijd Tube Your Future is onderdeel van een Europees onderzoeksproject dat erop is gericht om meer leerlingen en vooral meisjes te interesseren voor een opleiding in bèta en techniek. De prijzen die eruit voorkomen zijn genoemd naar de walvis. De bedenkers van de wedstrijd vinden dat de eigenschappen van het dier overeenkomen met de eigenschappen die de prijswinnaars hebben. ’De walvis komt voor in alle oceanen, gebruikt vernuftige techniek van sonar, is heel sociaal en creatief.’ Daarnaast is het een knipoog naar de filmprijs het Gouden Kalf.

Zie ook www.youtube.com/user/tubeyourfuture en de video hieronder

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.