IS-executie acht Nederlanders

onze verslaggever
Amsterdam

De terreurorganisatie Islamitische Staat zou acht Nederlandse IS-strijders geëxecuteerd hebben.

De executies zouden afgelopen vrijdag zijn voltrokken nadat er een conflict was uitgebroken tussen de groep Nederlandse jihadisten en Iraakse leiders van IS. De ruzie zou gaan over vermeende corruptie door Nederlandse IS-strijders.

De melding komt van actiegroep Raqqa is Being Slaughtered Silently, een verzetsgroep die doorgaans betrouwbare berichten naar buiten brengt. De executies zouden zijn voltrokken in Madan, een plaats ten oosten van Raqqa – de hoofdstad van het zelfbenoemde kalifaat. Ook zou IS een grote groep Nederlandse strijders gevangen hebben gezet.

Supermarkten

In Raqqa woonden veel Nederlandse en Vlaamse strijders, gezinnen en vrouwen. Zoveel dat in sommige supermarkten, volgens journalist Harald Doornbos, zelfs briefjes met Nederlandse teksten hangen.

Maar veel buitenlandse strijders zouden onlangs vertrokken zijn naar Deir al-Zor, waar IS recent een bloedbad aanrichtte onder bewoners. Driehonderd inwoners, onder wie ouderen, vrouwen en kinderen, zouden zijn afgeslacht. De lijken werden gedumpt in de Eufraat. Onder de slachtoffers zaten regeringssoldaten, militieraden en hun familieleden, aldus het Syrische observatorium voor de mensenrechten. Deze slachtpartij zou een van de ergste bloedbaden zijn van IS, dat grote delen van de provincie Deir al-Zor in handen heeft.

Mohamed Nidalha, vader van IS-strijder Reda Nidalha uit Delft, zegt niets te hebben vernomen van massale executies onder Nederlandse strijders.

Stroef

De communicatie tussen uitreizigers en familieleden in Nederland verloopt echter ook stroef. Internetverbindingen worden gecontroleerd door IS. Bovendien communiceren de strijders niet alles openlijk met hun familieleden, uit vrees dat IS of geheime diensten het meelezen en -luisteren.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.