Rechter schrapt boete voor dumpen vuilnis Zaandam

© Archief

Zaandam

,,Ik had nooit gedacht dat ik zou winnen’’, zegt een opgeluchte Nick Zwart. De Zaandammer heeft gelijk gekregen bij de kantonrechter en hoeft geen boete te betalen aan de gemeente Zaanstad voor het illegaal dumpen van een vuilniszak.

Zwart kreeg april 2016 een boete van 127 euro , omdat hij een vuilniszak zou hebben neergezet naast een container aan de Wibautstraat.

Wat een onzin, dacht Zwart, die op de Dam woont. ,,Waarom zou ik mijn vuilniszak twee kilometer verderop zetten?” Hij denkt dat de brief verkeerd is bezorgd en vervolgens bij het vuilnis belandde.

Bezwaar maken bij de gemeente hielp niet, maar Zwart wist de kantonrechter wel te overtuigen. Hij wees erop dat het heel onlogisch was dat hij zijn afval in Zaandam-Zuid zou achterlaten.

Ook zei hij ’De brief bevat etensresten en ik kook nooit voor mezelf. In de tijd dat die vuilniszak is gevonden, werkte ik in een restaurant en at ik daar altijd.’

Niet genoeg

De rechter besloot dat louter een brief met daarop een adres niet genoeg is om iemand als dader aan te wijzen. De 127 euro boete - de standaardboete voor verkeerd neerzetten van huisvuil - vervalt dus.

Het is niet voor het eerst dat iemand gelijk krijgt op dit punt. Af en toe weten mensen de bezwaarcommissie of de rechter te overtuigen, bijvoorbeeld door aan te tonen dat ze op vakantie waren.

Zaanstad deelde vorig jaar 961 boetes voor fout geplaatst vuilnis uit. De gemeente gaat de uitspraak bestuderen, zegt een woordvoerster.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.