Veel mis op saneringslocaties

© HSPublicity

Uit steekproeven van de Arbeidsinspectie blijkt dat bedrijven die werken in verontreinigde grond, onvoldoende maatregelen nemen om hun medewerkers te beschermen tegen giftige stoffen en asbest.

Bij 53 van de 61 inspecties waren zaken niet in orde; 22 keer werd het werk stilgelegd, elf keer werd er een boete opgelegd. Omdat de resultaten zo slecht zijn, houdt de Arbeidsinspectie vanaf april meer controles. Daarbij letten de inspecteurs ook op de risico’s om te verdrinken en bedolven te raken. Ieder jaar vallen hierdoor doden.

De inspecties zijn gehouden op saneringslocaties waar verontreinigde grond wordt opgeruimd of afgedekt en bij bedrijven die verontreinigde grond en verontreinigd baggerslib reinigen. Bedrijven kennen de richtlijn voor veiligheid bij deze werkzaamheden meestal wel, maar leven die slecht na. Vaak letten ze alleen op de milieuregels en verliezen de veiligheid en gezondheid van medewerkers uit het oog.

De Arbeidsinspectie controleert binnenkort opnieuw op saneringslocaties en ook bij baggerwerk, het leggen van kabels en leidingen en reconstructies van wegen. In totaal gaat het om 125 inspecties.

Aanvullend controleren de inspecteurs bij graafwerk of er goed wordt gestut, zodat werknemers niet bedolven kunnen raken. Bij werk op en bij het water kijken ze of genoeg is gedaan om te voorkomen dat werknemers verdrinken.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.