Water en historie tijdens koninklijke rondgang door De Rijp

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Foto: ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Foto: ANP

Redactie Waterland
De Rijp

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima maken op koningsdag een rondgang door De Rijp over het water en door de historie.

De koninklijke familie komt om 10 uur per bus aan op het Plukkersplein. Burgemeester Ria Oosterop heet hen daar welkom. Daarna wordt over het Rolderspad langs zwaaiende kleuters gewandeld. Via de Rolderspadbrug wordt een wenstuin bezocht. Naast de brug ligt een boot klaar.

Daarin wordt een vaartocht langs allerlei activiteiten gemaakt, die eindigt op de Meelzak. Daar stapt de koninklijke familie uit voor een wandeling langs sport- en spelactiviteiten. Daar kunnen de familieleden aan deelnemen.

In de St. Jacobsbuurt gaan de koning en koningin onder een poort door die de overgang naar de historische tijd markeert. Vanaf dat punt heeft iedereen oude kledij en worden oude ambachten beoefend. De rondgang door het oude dorp eindigt met het proeven van een speciaal gebrouwen bier: Woeste Willem.

Op de Grote Dam wordt een wagenspel gespeeld. Bij de sluis ligt een walvis in het water. Aan de andere kant van de sluis bootst de brandweer De Grote Brand van 1654 na.

Om 11 uur eindigt het koninklijk bezoek op de Kleine Dam. De gedecoreerden uit Graft-De Rijp brengen daar een toost uit op het welzijn van de koning uit.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.