Sancti Adalberti enige abdijbier van Nederland

Sancti Adalberti enige abdijbier van Nederland / Foto ANP

Redacteur Alkmaar
EGMOND AAN DEN HOEF

Binnen twee jaar hoopt Egmond een eigen brouwerij te hebben, waar het abdijbier Sancti Adalberti gebrouwen wordt. Zondag was er een promotiebijeenkomst in Dorpshuis Hanswijk, want er is wel geld nodig.

Kwade Wouter, Heer van Egmond, is tijdens een schermutseling in 1204 getroffen door een pijl. Zijn geliefden dragen hem naar het Slot en leggen hem aldaar op een sponde. Wouter is meer dood dan levend, maar dan giet Vader Abt een slok abdijbier naar binnen en geneest hij wonderbaarlijk. Toneelgroep de Spiegel verzorgde aldus de opmaat voor een middagje bierproeven.

,,Momenteel wordt ons bier in België gebrouwen’’, vertelde directeur Peter Lassooy. ,,We zitten dit jaar op 35.000 liter. Dat is een hoeveelheid, waarbij een eigen brouwerij verantwoord is.’’Kort daarvoor schetste Lassooy voor een volle zaal, in grote lijnen wat toch wel een succesverhaal genoemd mag worden. Zo vertelde hij dat de duizend liter waarmee een groepje van vier enthousiastelingen drie jaar geleden begon, binnen twee weken was uitverkocht. Inmiddels brengt Sancti Adalberti een breed assortiment op de markt. Onder meer tripel, witbier en het veelgeprezen ’pastorale’, een zwaar winterbier van acht procent.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.