Sluiting verrast asielzoekersschool De Wissel

Rob Bakker
Alkmaar

Na een kwart eeuw onderwijs sluit deze maand De Wissel voorgoed. Dat is het directe gevolg van het besluit van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om asielzoekerscentrum De Vluchthoef aan de Picassolaan te sluiten. Personeel van de school voelt zich onaangenaam verrast door het besluit.

De Wissel valt onder de verantwoordelijkheid van Ronduit, het openbaar primair onderwijs in Alkmaar. Directeur/bestuurder Jan Zijp van Ronduit zegt dat het besluit als een bom is ingeslagen. „Zonder enig overleg met ons of met de gemeente is dit ons medegedeeld.”

Op 13 mei 1991 ging De Wissel van start. Het was toen de tweede AZC-school van Nederland. „Het wiel moest nog worden uitgevonden”, zegt Zijp. „Lesmateriaal bestond er nauwelijks. De kinderen werden begeleid met het doel zo snel mogelijk Nederlands te leren om volwaardig deel te kunnen nemen aan het leven in Nederland.”

In mei 2016 vierde de school het 25-jarig bestaan. Het is de bedoeling dat de huidige leerlingen van de Wissel die na de zomervakantie nog geen vaste woonplaats hebben in Nederland naar de andere recent in Alkmaar gestarte asielzoekersschool De Optimist gaan.

Het personeel van De Wissel voelde zich altijd nauw betrokken bij de leerlingen. „Het is enorm dankbaar werk”, aldus schooldirecteur Marjon van Twuijver vorig jaar in deze krant. „Deze kinderen willen graag. Als ze hier horen dat ze volgende week vakantie hebben, krijg je vaak teleurgestelde reacties. Vakantie? Daar houden ze hier niet van. Ze gaan veel liever naar school.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.