Lange rij op stoep uitvaartcentrum De Binnenstad Den Helder

Monique Trijsburg
Den Helder

Een kleine dertig mensen staan te wachten op de stoep van Uitvaartcentrum De Binnenstad van Uitvaartverzorging Pieter Dekker aan de Spoorgracht zondagochtend. De groep mensen komt af op de eerste officiële open dag.

,,Hier word ik wel enthousiast van’’, zegt Dinny Schoenmaker (77), vergezeld door haar man Albert (77). ,,De dood is onvermijdelijk. We gaan een keer, dat is zeker’’, zegt Albert, die het uitvaartcentrum zelfs als ‘knus’ ervaart. ,,Maar voor die tijd wil je toch zoveel mogelijk zelf geregeld hebben.’’

Na een grootschalige verbouwing van zeven maanden is het publiek welkom om een kijkje te komen nemen en vragen te stellen aan het aanwezige team van het centrum, dat bestaat uit gastheer Paul van Swelm, gastvrouw Sandy Tijssenraad en de uitvaartleiders Lissette Wit en Pieter Dekker.

Bezoekers lopen via een ballonnentoog het uitvaartcentrum binnen waar ze welkom worden geheten en een rondleiding krijgen door het pand. Links en rechts na de ingang zijn twee rouwkamers die een huiskamergevoel geven en sfeervol zijn ingericht met lichte, maar warme kleuren. Een kist met bloemen, brandende kaarsjes, twee fauteuils, een bank, brandende haard en salontafel met tissues en accessoires vullen de ruimtes.

Via de gang komen bezoekers in de lichte aula en koffieruimte waar een kopje koffie, thee, wijntje of biertje wordt geschonken en er ruimte is voor een vrijblijvend gesprekje met de uitvaartleiders. ’Mooi en sfeervol. Niet zo massaal en dag en nacht toegankelijk. Eenvoudig maar toch chique’, zijn enkele reacties.

Er zijn bezoekers, soms ziek of op leeftijd, die direct hun uitvaart willen regelen. ,,Dat doen we natuurlijk niet nu, daar maken we een aparte afspraak voor zodat we mensen thuis uitgebreid kunnen informeren over de mogelijkheden’’, vertelt Pieter Dekker. ,,Bezoekers willen over het algemeen graag weten hoe alles nu eigenlijk in zijn werk gaat. Er zijn ook een aantal buurtbewoners geweest die benieuwd zijn naar het eindresultaat.’’

Aan het einde van de dag hebben zo’n tweehonderd mensen het uitvaartcentrum bezocht, onder wie Atie Vennik (76) en Antje (72) en Ad (77) Jorritsma (op bovenstaande foto). Ze laten zich rondleiden en en onder het genot van een kopje koffie door Dekker informeren. ,,We zijn mensen van de dag’’, stelt Antje. ,,Je weet nooit wanneer het je tijd is.’’ De komende drie zondagen is het centrum van 11 tot 16 uur ook open voor publiek.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.