Petten voert historisch radioactief afval af 

Ron Amesz
petten

De Nuclear Research & consultancy Group (NRG) in Petten gaat de komende jaren circa 1700 vaatjes zogenoemd historisch radioactief afval afvoeren naar de Covra in Vlissingen. Het gaat om afval dat sinds de ingebruikname van de hogefluxreactor in 1961 is ontstaan. Het afvaltransport naar Zeeland gaat tot 2017 duren. Dat maakte de NRG woensdag bekend.

Al het kernafval dat in Nederland wordt geproduceerd, moet worden opgeslagen bij de Covra, de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval. Op het haventerrein Vlissingen-Oost (gemeente Borsele) is daarvoor in 2003 een centrale opslagfaciliteit geopend.

Sinds de reactor in 1961 in gebruik werd genomen, is het afval ongesorteerd opgeslagen. Nu ’Petten’ het afvoert, moet het eerst worden gesorteerd. Dat gebeurt naar stralingsniveau. Het laagactief afval wordt verpakt in transportcontainers en gaat direct naar Covra.

Voor het overige materiaal heeft NRG een nieuwe installatie gebouwd. Vanuit deze beladingsunit gaat het afval naar een gespecialiseerde firma in het buitenland. Die zal het radioactief materiaal samenpersen om het volume te verkleinen en daarna in cement gieten. Vervolgens gaat het alsnog naar Covra voor langdurige opslag.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.