Gouwe Voetenpad in Bovenkarspel streeft het oergevoel na

Op blote voeten wandelen. Foto PR

Ron Amesz
bovenkarspel

Wie wil ervaren hoe het voelt om met blote voeten door de natuur te lopen en daarbij de elementen te voelen kan vanaf mei volgend jaar terecht op het eerste blote voetenpad van Noord-Holland. Het ligt aan de Gouw in Bovenkarspel.

Theo en Heleen Peerdeman en Trude en Nico Buysman zijn de oprichters van de stichting Gouwe Voeten. Op het 5,5 hectare terrein van Buysman rondom hun boerencamping wordt momenteel het blote voetenpad aangelegd. Het twee kilometer lange pad voert langs allerlei 'voetervaringen'.

Logisch, redeneert voorzitter Theo Peerdeman. Van oudsher is er het besef dat het goed is om letterlijk met je voeten de aarde te voelen.

Bovendien lopen zenuwbanen vanuit alle organen door de voetzool. ,,En als je op blote voeten loopt ben je op jezelf aangewezen. Je moet immers iedere stap bewust zetten.''

Door het water, door de modder, over stro, langs wilgenbos, door de kruidentuin en de hoogstamfruitboom waar je zelf fruit kunt plukken, maar ook over kiezels en houten palen die in het water zijn gezet.

Tijdens de wandeling over het blote voetenpad komen alle elementen aan de orde. Tot de mogelijkheid een oerschreeuw te geven in de open lucht. Er komt zelfs een bak met getrommeld glas.

De stichting wil een wandeling over het bijzondere pad combineren met het aanbieden van workshops op allerlei gebied. Van voetreflex tot dansen in de natuur.

Buysman: ,,We richten ons op welness en agrarisch. Mensen hebben zulke vreemde ideeën over hoe het er hier aan toe gaat. Nu kunnen ze het zelf ervaren.''

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.