Koopmanspolder weer onder water

Redacteur West-Friesland
Wervershoof

De Koopmanspolder bij Wervershoof en Andijk komt weer gedeeltelijk onder water te staan. Dit om er een natuurgebied van te maken en te kunnen experimenteren met waterstanden. Blikvanger moet een loopburg met uitkijkpunt worden, naar ontwerp van kunstenaar Ben Raaijman.

De buitendijkse polder heeft een oppervlakte van veertien hectare en is lang gebruikt als gronddepot voor de dijkverzwaring. Er lopen nu schaapjes. Dat zal na het voorjaar van 2012, als de plannen definitief doorgaan en de werkzaamheden beginnen, heel anders zijn. Dan moet de polder er uiteindelijk uitzien als een soort draaikolk, alsof-ie ’leegloopt’ in een afvoerputje. Dijkjes en ringsloten moeten dat effect creëren, met in het midden een plas waar een doodlopende loopbrug naartoe loopt (vanaf de dijk) met uitkijkpunt. Leuk voor recreanten, die er in de winter kunnen komen schaatsen, zo staat omschreven in de plannen. Voor die brug is overigens nog geen budget beschikbaar.

De Koopmanspolder is jaren geleden al aangewezen om als nieuw natuurgebied te dienen. Bodemverontreiniging en de grondopslag verhinderde dat steeds, maar nu lijkt er toch schot in de zaak te komen. Het college van Medemblik vindt het een prima plan en wil alle medewerking verlenen. Begin juli ligt het project ter inzage.

Donderdag 16 juni is er informatieavond vanaf 18.30 in De Kegelkeet in Andijk.

Lees meer in het Dagblad voor West-Friesland en de Enkhuizer Courant van vrijdag 10 juni.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen