Lijstverbinding GroenLinks en PvdA

edam-volendam

De PvdA en GroenLinks in de gemeente Edam-Volendam zijn een lijstverbinding overeengekomen.

Ledenvergaderingen van beide partijen hebben daarmee ingestemd. Dit met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart.

Doel van een lijstverbinding is dat een eventuele restzetel eerder bij een van de genoemde partijen terechtkomt. Restzetels ontstaan zodra er stemmen over zijn die de kiesdeler niet halen. Achterliggende gedachte van het verbond is dat GroenLinks erin slaagt een eventuele tweede zetel in de wacht te slepen. De PvdA, die momenteel drie fractieleden telt, (Janneke Rijpstra, Bob van der Meulen en Inge Rovers) brengt Dorus Luyckx in stelling. Die geldt als een stemmentrekker en moet de landelijk verzwakte PvdA op lokaal niveau winst opleveren, zo is de gedachte. Voor GroenLinks geldt Greta Blakborn, de huidige fractieleider, als een belangrijke troef voor de verkiezingen.

De raad Edam-Volendam telt acht partijen; CDA, VD'80, Recht door Zee (RDZ) VVD, GroenLinks, PvdA, Lijst Kras en Gemeentebelangen (GB). Laatstgenoemde partij keert niet terug in de raad wegens chronisch gebrek aan kader. Bij de laatste verkiezingen liep GB op een haar na een tweede zetel mis. Dat wil GroenLinks nu voorkomen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.