Het Hof Wijdenes gaat op de schop

Martin Mengerm.menger@hollandmediacombinatie.nl
Wijdenes

De camping Het Hof aan de Zuideruitweg in Wijdenes wordt leeggehaald. Dat wil zeggen: tal van oude stacaravans worden opgeruimd. Tot verdriet van de huurders, die hun favoriete zomerplekje zien verdwijnen. De nieuwe eigenaren willen moderniseren.

De huidige eigenaren zijn Adrie Beerepoot en Paul Wagemaker uit Wijdenes en Bert Bommer uit Schellinkhout. ,,Wij denken dat er een nieuwe markt is voor de recreatie, als je het een eigen gezicht geeft”, vertelt de laatste.

Het trio heeft een plan in de maak voor de bouw van 45 verplaatsbare chalets, die desgewenst in grootte kunnen variëren. ,,Belangrijker is dat het uitstraling krijgt, met natuurlijke materialen en duurzaam.”

Dat betekent volgens Bommer ook dat de oude stacaravans en aanbouwtjes gaan verdwijnen. ,,Dat gaf voor de mensen veel emotie en dat snappen wij ook”, zegt hij. ,,Voor sommigen ligt hier jaren aan eigen geschiedenis. Maar iedereen kan zelf ook zien dat het zo niet langer kon.”

Impuls

Dat de camping dringend toe was aan een nieuwe impuls, wil ook huurder Martin Ammerlaan uit Amsterdam wel toegeven. Maar de manier waarop die vernieuwing is doorgezet, maakt hem nog steeds boos. ,,Ze hebben ons gewoon de wacht aangezet en iedereen kan weg”, zegt hij. ,,We wisten eerst niet eens dat er nieuwe eigenaars waren. En dat valt dit je nogal rauw op het dak.”

Dat de directie een nieuwe koers wil, is wat Ammerlaan betreft prima. ,,Maar doe dat dan in overleg. Nu gaan ze er met een gestrekt been in en ligt de boel al zowat vlak. Voor de herfst moet alles zijn ontruimd.” Volgens hem waren de vaste campinggasten vooral oudere mensen uit Amsterdam en Zaanstad, die met ongelooflijk veel plezier hier hun zomerpaleisje hadden. ,,Die raken dus alles kwijt.”

Overbrugging

Ook voor Jeanette Eisses uit Enkhuizen is het een bittere tegenvaller. ,,Het was zo’n mooie overbrugging van de zomer, en ik genoot hier enorm van. Ik ben al weer op zoek naar een andere plek waar ik definitief kan wonen. Maar het begint wel erg te knellen.” Sommige voorzieningen zijn alvast gesloten. Zo ook het zwembad, wat volgens Ammerlaan weer op een ‘uitrookbeleid’ lijkt.

Verhuur

De nieuwe eigenaren zijn vol goede moed. Er wordt gewerkt aan een inrichtingsplan en het ontwerp voor de nieuwe chalets is bijna klaar. Een deel van de chalets is gepland voor de verkoop, een deel voor de verhuur.

Bij de gemeente Drechterland is een nieuwe procedure voor het bestemmingsplan niet nodig, aldus een woordvoerder.

,,De bestemming is camping. Zolang de nieuwe chalets verplaatsbaar zijn, dan blijft het gebruik hetzelfde als het nu al is. Alleen met vaste huizen ontstaat er een nieuwe situatie.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen