Alleen de punten tellen voor DEM

Rinus van der Lugt
Eerste klasse A

Natuurlijk is het af en toe leuk om na een wedstrijd te horen dat DEM een goed voetballende ploeg heeft, dat eigenlijk de punten had verdiend.

Het is echter leuker om dan maar eens minder te hebben gespeeld, maar dat wel drie punten bijgeteld kan worden. Trainer Rowdy Bakker had dat goed begrepen.

Zijn opdracht aan zijn spelers was dan ook erg simpel: ,,Het maakt mij niet uit hoe, als wij deze ontmoeting maar winnen.” Een opdracht die wel aan zijn spelers besteed was. Niets geen tierelantijntjes, niets geen mooie acties, de beuk erin gooien dat was het enige dat DEM nodig had om het duel tot een goed einde te brengen.

De spelers slaagden met vlag en wimpel. Mooi was het zeker niet, maar wel effectief. Geen enkel risico werd genomen in de laatste linie. Niets geen opbouw. Menno Kamstra, Joey de Kruif, Joey Schoo en Eric Klijn ranselden de bal - als het er maar even gevaarlijk uitzag - zo hard mogelijk naar voren.

Daar kregen Roel Pitstra, Rik Stals en Sebastiaan Dooyeweerd de ondankbare taak zoveel meters te maken dat het ook de bezoekers onmogelijk werd gemaakt op te bouwen.

De aanval slaagde wonderwel in deze opzet, want de formatie van trainer David Vecht kreeg geen moment de tijd de bal rond te laten gaan.

Na tien minuten kwam de thuisploeg ook in een zetel te zitten. Eric Klijn was attent bij een corner en kopte de bal hard in de touwen: 1-0.

Een voorsprong die tot aan de rust met hand en tand werd verdedigd. De enige speler bij de bezoekers die in aanvallende opzicht speciale aandacht verdiende was Marck van Baal. Deze spits werd echter goed door Eric Klijn in bedwang gehouden.

Niet dat DEM veel kansen kreeg, maar toch had Rik Stals zijn ploeg met een geruster gevoel de kleedkamer kunnen laten opzoeken als hij voorbereidend werk van Pitstra had afgerond.

Ook de tweede helft gaf geen veranderend speelbeeld te zien. Beide ploegen knokten niet alleen tegen elkaar maar ook tegen de wisselende weersomstandigheden.

Omdat de bezoekers niet echt gevaarlijk werden, leek DEM de kluts simpel te kunnen klaren. Het was dan ook verrassend dat na een uur spelen een voorzet precies voor de voeten kwam van Raoul Oostdam die met een schuiver doelman Mike van Vliet kansloos passeerde.

Terwijl de spelers van VVIJ nog stonden na te genieten van de gelijkmaker lag aan de andere kant de 2-1 al weer in de touwen. Dooyeweerd was attent bij een verre bal en schoof de bal onder doelman Joey Swanink in het net.

,,Belangrijk dat het doelpunt gelijk viel”, besefte ook Bakker. ,,Want anders ga je tegen jezelf lopen voetballen en wordt het alleen maar moeilijker.”

DEM: Van Vliet; Kamstra, De Kruif, Schoo, Klijn; Lensen, Pitstra, Verswijveren; Stals, De Vet (70. Wolters), Dooyeweerd (79. De Graaff).

VVIJ: Swanink; Acquah (88. Roelofs), V.d. Werken, Pels, Schonis; Moolenbeek (66. Knoppel), Cortino, Woest; Oostdam, Van Bommel, Van Baal.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.