’Samenwerken is een manier van overleven’

Joost Kok, specialist in duurzame energie © United Photos/Toussaint Kluiters

Kees de Boer
Driehuis

Joost Kok uit Driehuis is specialist in duurzaam ondernemen. Zo organiseert hij sinds het begin van zijn loopbaan als zzp’er

in 2009 onder andere duurzame reizen. Dat vraagt om een uitleg. ,,Dan moet je denken aan een reis naar Italië met de trein. Op het programma staan wandeltochten en er wordt gegeten van het Mediterrane dieet dat bekend staat om zijn gezonde ingrediënten.”

Hij vervolgt: ,,En een duurzame reis mag ook een beetje de diepte in gaan. Dan staat er bijvoorbeeld een wandeltocht langs een pelgrimsroute op het programma.”

Deze zelfstandige professional ziet samenwerken als een manier van overleven. ,,Bij veel van mijn werk zoek ik steeds de samenwerking met andere mensen die aanvullende kwaliteiten hebben. Ik bedenk welk team ik samen kan stellen om een bepaald project te doen. Als zoiets goed werkt, is dat het begin van een bundeling van krachten voor de lange termijn."

Zonnepanelen

Een voorbeeld van een geslaagde samenwerking is ‘Energiek Velsen’, waarbij Kok in 2013 met partners vanuit idealisme een stichting in het leven riep die gezamenlijke inkoopacties opzette van zonnepanelen en spouwmuurisolatie. ,,Zowel de panelen als de spouwmuur zijn duurzame producten”, zegt hij. ,,Maar ik probeer ook te zoeken naar duurzame vormen van transport. Vervoer per zeilschip is wel één van de milieuvriendelijkste manieren.”

Kok biedt zijn klanten ook ‘creatieve marketing’ aan. Het in de markt zetten van een merk bij voorbeeld. Zo heeft hij ‘More’ bedacht, een in Duitsland verkrijgbare lijn van verse kruiden en groenten. Het toont dat deze 52-jarige man uit Driehuis een veelzijdig man is. Hoe hij zijn toekomst ziet? ,,Zonnig, je moet genieten van iedere dag. Ik zie mijn werk niet als werk, maar als een hobby die 24 uur per dag doorgaat. Mijn missie is duurzame energie en dat heeft de toekomstenergie. Ik krijg er zelf ook energie van.”

Meer weten? Kijk op www.nu-vandaag.nl en www.leefreizen.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.