OZB, ach en wee

nhd Administrator

De Vereniging Eigen Huis heeft per steekproef onderzoek gedaan naar de woonlasten van huiseigenaren volgend jaar. Wat blijkt: de WOZ-woningwaarde daalt komend jaar wat en de onroerende zaakbelasting (OZB) stijgt, maar net een beetje meer. Te verwachten reactie: verontwaardiging.

Bijna elk jaar is er gesteggel over de onroerende zaakbelasting (OZB). Toen de huizenprijzen nog behoorlijk stegen, concentreerde die zich op de vaststelling van de WOZ-waarde. Ik herinner me nog de buurman die me opgewonden vertelde dat de WOZ-waarde van zijn huis schandalig verhoogd was. "Wil je het daarvoor verkopen dan?", vroeg ik. "Nee natuurlijk niet, is me veel te laag", was het antwoord. Van die dingen dus.

Nu zitten we in jaren van waardedaling van de woningen. Niet vreemd dat de OZB-belasting dan stijgt, want van de wind kan een gemeente de voorzieningen niet draaiend houden. Zo ging het in de ‘gouden tijden’ ook, maar dan omgekeerd. De WOZ-waarde steeg, het OZB-tarief werd naar beneden bijgesteld, zodat per saldo de belasting een normaal patroon vertoonde.

Uit het overzicht van de Vereniging Eigen Huis blijkt dat de meeste gemeenten de verhoging van de woonlasten binnen de perken weten te houden. Alle gemeentelijke heffingen bij elkaar opgeteld (rioolheffing, afvalstoffenheffing en OZB) is de stijging volgend jaar 2,15 procent, net iets meer dan de verwachte inflatie van 2 procent. Eigenwoningbezitters betalen volgend jaar gemiddeld 15 euro meer aan gemeentelijke woonlasten.

Als je bedenkt dat het Rijk als gevolg van de bezuinigingen de gemeenten met enorme kortingen confronteert en opzadelt met steeds meer uitvoeringsmaatregelen zonder het bijbehorende budget, vormen de uitkomsten van de peiling eigenlijk een regelrecht compliment voor de gemeenten. Bij deze.

Geert ten Dam

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.