Daily Work ’wel tien keer gewaarschuwd’

Ton de Lange
Heerhugowaard

Na zo’n vier maanden trok Leon Manders in januari al aan de bel, maar er werd niet geluisterd. In maart hield hij het voor gezien: bij het Heerhugowaardse uitzendbureau The 5 Daily Work was het organisatorisch en financieel ’een rommeltje’. Deze krant publiceerde maandag over Daily Work, dinsdag licht Manders zijn werkrelatie van destijds toe.

Sinds augustus doet de 45-jarige accountmanager bij het Nijmeegse uitzendbureau Optiwerk datgene wat hij bij Daily Work ook deed. ,,Met dit verschil dat Optiwerk wél een goed bedrijf is.’’ Manders is de bedenker van een aanpak (’traject’) die mensen uit de bijstand helpt aan vast werk. Daarbij speelt loonkostensubsidie (LKS) ook een rol. Deze regeling voor werkgevers is bedoeld om ’zeer moeilijk plaatsbare werkzoekenden’ toch aan een baan te kunnen helpen.

Knakenbakken

Manders werkte eerder als uitvoerder en timmerman. In de bouw ontstond het idee om onder meer met zogeheten werkcoaches mensen zorgvuldig te begeleiden bij de overgang naar een (mogelijke) reguliere baan. Er kwamen trajecten op bouwplaatsen in steden als Amsterdam, Utrecht en Haarlem. ,,Totdat ik op een gegeven moment alleen maar met klachten bezig was. Over vervoer bijvoorbeeld, Daily Work ruilde knappe huurauto’s om voor onveilige ’knakenbakken’.’’

,,Werkcoaches liepen weg, omdat de directie van het uitzendbureau hen slecht betaalde. Vervolgens krijg je slechte leiding op bouwplaatsen. In Dordrecht was een ’halve zool’ van een werkcoach’ die tegen mensen zei: ’Als je mij vijf euro geeft, zeg ik wel dat je gewerkt hebt’. Ik wist niet meer wie waar werkte, kon niet terugkoppelen aan gemeenten. Ik heb wel tien keer gewaarschuwd, zonder succes. Vanaf maart ben ik niet meer naar Heerhugowaard gegaan, ik wilde er niets meer mee te maken hebben. Het zou mij niet verbazen als ze geen certificaat hebben, ik kijk nergens meer van op.’’ Manders kon redelijk makkelijk opstappen, aangezien hij op provisiebasis werkte voor Daily Work én juridisch niet gebonden was.

Over Manders zelf en zijn aanpak heerst tevredenheid. Manders: ,,Gelukkig wel ja. Dat het met goede samenwerking succesvol is, heb ik ook in Gorinchem en Helmond bewezen: 13 van de 22 mensen zijn ’uitgestroomd’ naar een baan.’’ Mensen die in de bijstand belandden als ex-tbs’er of omdat ze het spoor bijster raakten na de vroege dood van een echtgenote, krabbelden op door een baan als schilder, stukadoor of timmerman.

Complex dossier

Zaanstad was blij met Manders, maar net als hij níet met het uitzendbureau. De voortijdig verbroken samenwerking betrof ook de loonkostensubsidie van maximaal 6000 euro per persoon per halfjaarcontract. Bij uitzondering zou de LKS achteraf worden verrekend, dit wegens ’flexibele contracten’ die Daily Work had afgesloten. ’Dossier Daily Work’ ’is echter zó complex dat de afdeling juridische zaken bekijkt hoe dit verder af te handelen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.