Veel banen in techniek en industrie

© HSPublicity

In de sector overheid en non-profit vechten gemiddeld zeven mensen om één baan, terwijl in de techniek en industrie een werkzoekende juist kan kiezen uit 33 vacatures. Dat blijkt uit een analyse van vacatureportal Jobbird.com. In de media- en communicatiebranche en in de horeca is eveneens een groot personeelsoverschot. In de ICT en Bouw is juist weer sprake van schaarste.

Jan-Peter Cruiming, oprichter van Jobbird.com, vindt het opvallend dat in weinig sectoren schaarste heerst, maar dat de schaarste in die sectoren wel heel groot is. „Om me heen hoor ik veel verhalen over ontslagrondes die eraan komen, dus de werkloosheid zal toenemen. De overheid doet er goed aan in te spelen op deze ontwikkeling. Nederland heeft straks behoefte aan goede technici, vaklieden in bouw en infrastructuur, en ICT'ers.”

Volgens Cruiming moet de regering inzetten op verkorte studies voor de sectoren waar een tekort is aan geschikte werknemers, die ook gratis toegankelijk zijn voor studenten en werklozen: „Doen we dat niet, dan zijn we genoodzaakt personeel uit het buitenland te halen, terwijl hier een miljoen mensen met een uitkering op de bank zitten.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.