Landbouwdag: praten, proeven en flink pronken

Zelfs het beste paard laat wel eens een steek vallen, bewijst deze combinatie in de hoofdring tijdens de Landbouwshow.

Zelfs het beste paard laat wel eens een steek vallen, bewijst deze combinatie in de hoofdring tijdens de Landbouwshow.© Foto Theo Annes

Ronneke van der Genugten
Opmeer

Het is vaste prik: op de eerste maandag in augustus opent De Landbouwdag Opmeer de poorten van De Weyver in Hoogwoud voor een stevige portie vermaak. Paardenshows, keuringen van melkvee, behendigheidswedstrijden voor honden, marktkramen, foodtrucks, springkussens: het pop-up pretpark biedt vertier voor jong en oud.

[Uitslagen van de diverse onderdelen zijn onderaan dit artikel te vinden]

Door het mooie weer loopt het al vanaf de vroege morgen storm op het terrein. Duizenden bezoekers zijn voor dag en dauw van huis vertrokken om niets te hoeven missen. Met meegebrachte koelboxen en zitkussentjes wordt een plekje uitgezocht langs Ring 1, waar rond half elf de officiële opening plaatsvindt.

„We ontvangen vandaag een recordaantal bezoekers”, stelt Co Schipper tevreden vast. Het bestuurslid PR van de Landbouwshow schrijft dit succes mede toe aan het mooie weer. „Alles loopt soepel. Ik denk dat we op zo’n twaalf- tot dertienduizend bezoekers uitkomen.”

Geitjes

Ondanks het hoge bezoekersaantal is het nergens dringen geblazen. Jong en oud waaiert uit over het groots opgezette evenement. De kleintjes blijven hangen bij aaibare geitjes, grote Vlaamse reuzen en kleine konijntjes die aan de lijn een parcours afleggen. Het zijn vooral mannen die bij de keuringen van melkvee nieuwsgierig rondlopen. Bij de paardenconcoursen is het een gemengd publiek dat de tribunes vult.

En dan nog alles wat daar tussenin zit. „Kijk, zo doen wij dat ook met kazen”, legt een Hoornse kaasdrager uit aan een jonge bezoeker. Het ventje mag plaats nemen op de kaasdrager en wordt een klein, sierlijk rondje gedragen. Pas na een foto (’Zeg cheese!’) en een high five hoeft hij plaats te maken voor de volgende bezoeker.

Spanning bij de begeleiders voor het begin van de keuring bij runderen.

Spanning bij de begeleiders voor het begin van de keuring bij runderen.© Foto HMC

Vanaf een steenworp afstand bekijkt Ida Groen uit Opmeer de activiteiten op het veld. In de stand van haar EHBO-post hangt een grote plattegrond van het evenement, waarop duidelijk alle nooduitgangen staan genoteerd. „Bij zoveel bezoekers is er altijd wel iets. Gelukkig hebben wij nog geen grote calamiteiten gehad.” In alle vroegte, om even over zessen, meldde zich het eerste slachtoffer bij de hulppost. „Die had al een harde koeientrap te pakken. We hebben rond dat tijdstip ook iemand van de bediening moeten hechten, na een flinke snee in zijn hand.”

De EHBO-ers bij de stand staan met portofoons in verbinding met rondlopende collega’s. „Het terrein is te groot om tegen een gewonde te zeggen ’ga maar naar de EHBO’. Daarom staan wij vandaag met 30 man verspreid over het terrein paraat.”

Minder druk lijkt Jolanda Roza. De wijkagent uit Medemblik is vandaag de enige afgevaardigde van politie op het terrein. „Dit is een laag-risico-evenement”, licht zij toe. „Ik ben hier alleen even om te laten zien dat wij er - indien nodig - zijn. Ik heb contact gelegd met de brandweer en de EHBO-post. Hierdoor heb ik een goed overzicht, mocht er iets gebeuren.”

Emotioneel

De met goud gelauwerde paralympisch triatleet Geert Schipper uit Spanbroek krijgt applaus voor zijn emotionele toespraak tijdens de openingsceremonie. Hij is niet de enige vandaag die bijval krijgt. „Ah, die mag wel een snoepje”, klinkt het lieflijk uit de mond van een klein meisje. Zij is toeschouwer bij de demonstratie van de Kynologenclub West-Friesland, waar een border collie laat zien hoe goed hij een parcours kan afleggen. „Denk je dat ik dit Pip ook kan leren pap?” Vader blijkt meer van het grote vee: „Met zo’n hond ben je echt de hele dag bezig. Geef mij maar een schaap!”

De een vertoont een kunstje, de ander geniet ervan door ernaar te kijken. Slenterend langs alle activiteiten wordt de innerlijke mens getrakteerd op koele ijsjes, goed belegde broodjes, een versgebakken patatje of een lekker broodje vis. Aan alles is gedacht bij dit groots opgezette agrarische evenement, waarop zowel de bezoeker als de organisatie tevreden kan terugkijken. Bij de uitgang vraagt een bezoeker aan het stempelmeisje: „Wanneer is het volgend jaar, dan zet ik het alvast in mijn agenda.” Tja, je kunt er maar beter op tijd bij zijn…

De uitslagen vindt u hieronder op een rij:

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen