Uitzonderlijke verkeersdrukte door sneeuw, o.a. in Noord-Holland

Ron Amesz
den haag

Het is een chaos op de Nederlandse wegen door de sneeuw, met name in Noord-Holland, Utrecht en rond Lelystad. Dat zegt een woordvoerder van de ANWB vrijdagmiddag. „Het staat daar bijna overal stil of het rijdt er heel langzaam.”

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor „gevaarlijke rijomstandigheden” als gevolg van de sneeuwval.

Voor dit tijdstip op vrijdagmiddag is het uitzonderlijk druk, concludeert de ANWB. Stilstaand verkeer met lengtes van 20 kilometer of meer zijn geen uitzondering. Op de A28 tussen Ermelo en Strand Horst is een kettingbotsing geweest. Daarbij zijn zeker 14 voertuigen betrokken. Volgens de politie ontstaat hierdoor ook een flinke file.

Ook op lokale wegen ondervindt het verkeer hinder. „We krijgen verschillende meldingen binnen dat er flink wat sneeuw is gevallen”, aldus een ANWB-woordvoerder. Er staat rond 14.00 uur in totaal meer dan 700 kilometer aan file. Daarmee staat deze vrijdag op dit moment op nummer 7 in de file-top 10 ooit.

Rijkswaterstaat heeft in het hele land strooiploegen actief om de wegen zo goed mogelijk berijdbaar te houden. Ook heeft de dienst sneeuwschuivers klaarstaan om in te zetten bij zwaardere sneeuwval. „Dit kan echter niet voorkomen dat er soms toch gladheid ontstaat”, benadrukt Rijkswaterstaat.

De dienst adviseert weggebruikers om de actuele weers- en verkeerssituatie in de gaten te houden. Verder vraagt Rijkswaterstaat verkeersdeelnemers hun rijgedrag aan te passen door voorzichtig te rijden, niet onnodig van rijstrook te wisselen en voldoende afstand te houden.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.