Privélease auto soms voordeliger dan koop

Leontien van Engelen

Het privé-leasen van een (nieuwe) auto is in veel gevallen goedkoper dan het zelf aanschaffen van een voertuig. Dat blijkt uit een kleine steekproef van de ombudsredactie van deze krant.

Het privé leasen van een auto was altijd duurder omdat over alle kosten 19 procent btw betaald moest worden. Door het splitsen van de onderdelen van het contract is die financiële hobbel verdwenen. Delen vallen nu buiten de belasting.

Bij de steekproef is aan de ANWB gevraagd om voor drie auto’s de maandkosten te berekenen. De ANWB heeft op de eigen website een pagina staan, waarop dat mogelijk is. De berekening voor de krant is uitgebreider gebeurd. Daarnaast zijn drie offertes van dezelfde auto’s aangevraagd bij Top Lease/ING Car Lease, een van de grotere leasemaatschappijen.

Uit de vergelijking blijkt dat de stadsauto Peugeot 107 fors goedkoper is in de leaseconstructie en dat de verschillen bij twee grotere wagens, de Volkswagen Golf en een gebruikte Madza 1.6, minimaal zijn, maar wel in het voordeel van leasen uitvallen.

Simon Corsèl van Toplease zegt dat veel mensen zich verkijken op de kosten van de eigen auto en bijvoorbeeld zaken als afschrijving niet voldoende meenemen in de afweging. ,,Of er wordt een vergelijking gemaakt tussen het leasen van een nieuwe auto en de aanschaf van een tweedehands.” Corsèl ziet een voorzichtige toename voor het privé leasen van een auto. ,,Toch houden veel mensen reserves omdat ze in een ’eigen’ auto willen rijden.’’

De ANWB bevestigt dat leasen soms goedkoper is, maar wijst ook op beperkingen. Als de persoonlijke situatie verandert, zoals bij ontslag, dan kan een langjarig leasecontract een zware belasting zijn.

Vandaag op de ombudspagina alle voor- en nadelen van leasen en kopen.

Hier kunt u de details lezen van hoe bij zowel de ANWB als Toplease/ING Car Lease de berekeningen tot stand zijn gekomen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.