Bibliotheek in Hoorn heeft geen plan B na afketsen Noorderkerk

Cees Beemster
Hoorn

„We hadden dit niet verwacht”, zegt directrice Maaike Deckers van Bibliotheek Hoorn over het besluit om de Noorderkerk te verkopen aan een groep ondernemers. De bibliotheek wilde haar vestiging in de Wisselstraat hier naartoe verhuizen. „We onderzoeken opnieuw waar we heen kunnen. We hebben nog geen locatie op het oog. We dachten naar de Noorderkerk te gaan, dus hebben we geen plan B.”

De kerk komt voor vijf ton in handen van de Coöperatie Westfries Cultuur Goed, bestaande uit ondernemers die de kerk gaan gebruiken als eigen sociëteit en gaan verhuren. Ook de bibliotheek, die wil verhuizen naar een meer zichtbare en beter bereikbare plek in het centrum, was in de race. De kerkenraad koos voor de ondernemers omdat die een goed bod deden en minder willen verbouwen.

Deckers betreurt dit besluit. De eeuwenoude Noorderkerk had met zijn geschiedenis een grote toegevoegde waarde kunnen bieden aan de functies van de bibliotheek, waaronder die van kennismaken met kunst en cultuur. Deckers wijst op de museale elementen in de kerk, zoals het graf van schipper Bontekoe, het verhaal van Maria van Hoorn en het dagboek van de soldaat uit de Eerste Wereldoorlog. Om die te onderhouden en uit te leggen aan bezoekers, wilde de bibliotheek samenwerken met het Westfries Museum. „We hadden al gesproken met museumdirecteur Ad Geerdink.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen