De sappelende kruidenier van toen

Archieffoto Henk van de Leur

Redacteur Zaanstreek
Wormerveer

Mooie plaatjes van vroeger roepen als vanzelf herinneringen op. Dat illustreerde de expositie van de Historische Vereniging Wormerveer nog maar eens waar de vele kruidenierswinkeltjes van weleer centraal stonden.

De HVW pakte zaterdag en zondag weer stevig uit met een jaardag voor leden en andere belangstellenden in de Vermaning aan de Zaanweg. Bijna duizend leden telt de historische club die de gehele expositie samenstelde uit eigen archiefmateriaal.

De vele foto’s en voorwerpen bieden een prachtig tijdsbeeld waarin het wemelde van de kleine kruideniers. Vaak typische familiebedrijfjes waarin het gehele gezin meehielp. Zes dagen per week open, van ’s morgens acht uur tot ’s avonds laat. Veel klanten die op de pof kochten. Soms een enkele wanbetaler. De winkeldichtheid in Wormerveer was enorm. In de periode 1930-1940 telde Wormerveer en Westknollendam 42 kruideniers, soms wel vier of vijf in één straat. En naast de kruideniers waren er nog de talloze buurtwinkeltjes van de slagers, bakkers, groente- en melkboeren, boter- en kaasboeren.

De voorwerpen in de vitrines versterkten de reis terug in de tijd. Pakjes Sunlight zeep, Persil, Klokpoeder, kasboekjes en klantenboekjes met bestellingen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.