'Windmolen mag, maar liever niet'

Windmolen.

Windmolen.

Redacteur West-Friesland
Medemblik

Wieringermeer mag een megawindmolen pal op de grens van Medemblik plaatsen. Maar blij is de buurman daar uiteraard niet mee. Aldus de reactie van wethouder Kasper Gutter op antwoorden van GS.

Volgens GS is al vóór het coalitieakkoord besloten een hogere molen te plaatsen. Voor de molen aan de Zuiderdijkweg geldt geen maximale ashoogte.

Er is dus geen sprake van wanbeleid van Wieringermeer. In het windplan Wieringermeer wordt bovendien voor de toekomst een maximale hoogte voor windturbines vastgelegd.

Gutter erkend dat het toestaan van de zo hoge molen valt binnen de competentie van Wieringermeer. ,,Dat onderkennen wij ook. Maar daarom mogen wij nog wel not amused zijn. Het feit dat zij formeel de bevoegdheid hebben wil niet zeggen dat wij het niet liever anders hadden gezien. Of dat wij dat zelf ook zo hadden aangepakt.’’

De provincie heeft gereageerd op vragen van Statenlid G. van Unnik van de PVV. Die vroeg zich af of het plaatsen van een megahoge windmolen van meer dan 200 meter niet in strijd is met de regels én met het coalitieakkoord van Noord-Holland. Dat gaat juist uit van het weghalen van solitaire molens.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen