’Dit was niet de afspraak’

Connie Vertegaal
Medemblik

De skatebaan van Medemblik blijft liggen waar die ligt. En bij de nieuwe moskee komen voorlopig geen nieuwe parkeerplaatsen. Toch moeten moskeebestuur en de gemeente 40.000 euro in een potje stoppen, voor het geval er in de toekomst parkeerproblemen bij de moskee ontstaan.

Met dit voorstel van de coalitiepartijen (CDA, Gemeentebelangen en D66) werd gisteren een heet hangijzer in de gemeentepolitiek van Medemblik beslecht. Tot ontevredenheid van de moskeegangers die in de raadszaal aanwezig waren. Zij moeten 30.000 euro betalen, maar krijgen er niets voor terug. ,,Dit was niet de afspraak’’, reageerde moskeevoorzitter Önder Sahin, die zich als VVD-raadslid afzijdig hield bij de stemming.

Sahins eigen fractie wilde het wel anders. De VVD wil de skatebaan ook laten liggen en wil ook geen parkeerplaatsen aanleggen, tot zover was iedereen het eens. Maar de VVD wil niet dat er 40.000 euro in een parkeerfonds wordt gestort. ,,Nu moet het moskeebestuur hieraan betalen en we steken er 10.000 euro gemeenschapsgeld in, maar er komt niets voor terug’’, zei VVD’er Mark Raat. ,,Hier wordt niemand beter van. En we hebben eerder andere afspraken gemaakt. Dan ben je geen betrouwbare overheid.’’

Het VVD-voorstel was twee weken terug nog de unanieme mening van de politiek. Maar inmiddels was de coalitie op andere gedachten gekomen. De parkeernota van de gemeente moet worden nageleefd, aldus de coalitie. Alle ondernemers die willen bouwen of uitbreiden moeten parkeerplaatsen aanleggen of geld storten in het parkeerfonds. Wethouder Hans Tigges: ,,Ik kan geen uitzondering maken.’’

Er bleek verwarring over de exacte regels van de parkeernota. CDA’er Piet Ligthart meende dat de moskee de 30.000 euro na tien jaar met rente terugkrijgt als er geen parkeerplaatsen nodig zijn. Volgens Mark Raat is juist dat regeltje uit de nota verwijderd en kan de moskee straks naar de centen fluiten. ,,Dit kunnen we niet maken’’, zei hij.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen