Roemeense oud-premier Nastase vrijgelaten

Danja Koeleman

De Roemeense oud-premier Adrian Nastase die vastzat voor corruptie is donderdag vervroegd vrijgelaten. Dat heeft de rechter bepaald. Nastase was veroordeeld tot 4,5 jaar cel, maar kwam na het uitzitten van een derde van de straf vrij omdat hij ouder dan zestig is.

Nastase werd in 2012 aanvankelijk tot tweeënhalf jaar cel veroordeeld voor illegale fondsenwerving. Daar kwam in januari nog eens twee jaar bij voor het in illegaal aannemen van giften. In 2006 werden Nastase en zijn vrouw al aangeklaagd voor het aannemen van honderdduizenden euro’s aan steekpenningen.

Toen de 64-jarige oud-regeringsleider in 2012 de straf hoorde, probeerde hij zelfmoord te plegen door zichzelf in zijn nek te schieten. Hij liep slechts lichte verwondingen op. Nastase heeft altijd beweerd onschuldig te zijn en zegt dat zijn veroordeling politiek gemotiveerd is.

De voormalige premier is de hoogstgeplaatste Roemeense politicus die tot een gevangenisstraf werd veroordeeld sinds 1989, toen het communisme in het land ten einde kwam. Nastase was premier van 2000 tot 2004. Hij mag negen jaar geen politiek ambt bekleden.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.