Grote verschillen in kosten bouwvergunningen

Danja Koeleman
Amersfoort

De kosten die gemeenten rekenen voor een bouwvergunning, lijken gebaseerd op „willekeur”. De gemeentelijke bouwleges kost in de ene gemeente soms zes keer zo veel als in een andere gemeente.

Daarover klaagt de Vereniging Eigen Huis vrijdag.

De belangenorganisatie van huizenbezitters wil dat het Rijk de gemeenten dwingt om een uniforme rekenmethode te gebruiken. Alleen dan wordt de kostenopbouw van een bouwvergunning voor consumenten inzichtelijk en vergelijkbaar, vindt Eigen Huis. Er bestaat inmiddels wel een uniform kostenmodel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), maar slechts een vijfde van het aantal gemeenten maakt daar gebruik van.

Voor een kleine verbouwing (van 10.000 euro) betaalt een huiseigenaar in Valkenswaard en Roermond nu bijvoorbeeld 155 euro aan gemeentelijke bouwleges, terwijl diezelfde vergunning in Apeldoorn 755 euro kost en in Son en Breugel zelfs 844 euro. Soms wordt de prijs van de vergunning ook opeens fors opgeschroefd, blijkt uit onderzoek. In de gemeente Zundert stegen de vergunningskosten voor een kleine verbouwing afgelopen jaar het hardst, van 150 naar 500 euro.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zei in een reactie dat het aan gemeenten zelf is om te bepalen hoe hoog de leges zijn. „Ze mogen alleen in geen geval hoger zijn dan de kosten die ze moeten maken voor het uitgeven van de leges.” Gemeenteraden zien daarop toe. Maar wie denkt dat hij meer betaalt dan de kosten, kan altijd naar de rechter stappen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.