Zwerven door Helderse binnenstad (4 km)

Den Helder ver weg? Tsja, het is maar hoe je het bekijkt. Nog nooit iemand gesproken die opziet tegen een lange reis naar Texel. Daarom trekken we de stoute schoenen aan en maken op deze prachtige zomeravond een fikse wandeling door de binnenstad.

In juni opende ex-gedeputeerde Hans Schipper, zelf verwoed wandelaar, een keurig met bordjes aangegeven route. Met een beknopt boekje van de VVV bij de hand, waarin looprichting én bijzondere gebouwen staan vermeld, kan er bijna niets misgaan.

Hoewel... Wie aan het begin door het horecagebied wandelt, doet er verstandig aan niet rechtsaf het Koningsplein op te lopen maar rechtdoor.

De binnenstad gaat flink op de schop. Het miljoenen kostende Stadshartplan zal het imago van de door de oorlog getekende marinestad een flinke oppepper geven. Onderweg passeren we borden waarop de ambitieuze herinrichtings- en nieuwbouwplannen onder de aandacht worden gebracht.

Maar dat is toekomstmuziek. Vanaf de VVV worden we eerst door de winkelstraten geloodst. Op de hoek Spoorstraat/Keizerstraat wordt de blik getrokken door een kanjer van een leegstaand pand. Ooit waren hier Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het befaamde meubelbedrijf Klercq te vinden.

Via de Keizerstraat belanden we op de brede Beatrixstraat. In de verte doemt de imposante watertoren op. Het is de moeite waard even een uitstapje te maken en deze prachtig gerestaureerde baken te bekijken. Hier staan ook meisjesvakschool De Vijfsprong (nu kantoor Woningstichting) en het robuuste postkantoor. Dat op de nominatie staat gesloopt te worden voor een nieuw stadhuis.

Via het Julianaplein, waar het steen ooit zal worden vervangen door groen, kuieren we langs schouwburg De Kampanje. Hé, krijg nou wat! Het blik op het voormalige Polderplein is weg uit het straatbeeld. De stad laat hier al haar nieuwe, groene imago zien. Ondersteund door krijtwitte stokken zijn volwassen bomen geplant. Ze zijn direct maar iets uit het lood gezet. Alsof ze door de altijd aanwezig zeewind in één richting zijn geduwd. Mooi? Hmmm. Daarover verschillen de meningen.

We ontwaken uit onze overpeinzingen. Via Prins Hendriklaan (let op het fraaie beeldbepalende pand van de Helderse Courant), Stationsstraat en Plantsoen belanden we in de Koningdwarsstraat. Sta even stil bij de kunstmuur van Pjotr van Oorschot en Ger Dekker rechts.

Vervolgens gaat het in rechte lijn naar de dijk. Onderweg valt er veel moois te zien. Zoals de indrukwekkende Petrus en Pauluskerk, een rijksmonument. Neem even de moeite de Kerkgracht in te lopen. De doopsgezinde kerk en De Pastorije zijn blikvangers. En sta even in gedachten verzonken stil op de Postbrug. Links over het water zijn in de verte de contouren zichtbaar van het prachtig gerestaureerde, voormalige stadhuis.

Toppertje is het traject over de stoere zeedijk. Met uitzicht op Texel en zandplaat De Razende Bol.

Wie op de terugweg de voormalige rijkswerf Willemsoord wil bezoeken, moet een brug over het werfkanaal oversteken. In het boekje is een aparte wandeling met plattegrond opgenomen. Handig! Geldt ook voor de botanische tuin de Oranjerie.

Langs Kanaalweg, over Mosterbrug, via Molengracht en Nieuwe Kerkplein (let op het bord met informatie over dichter Piet Paaltjens, pseudoniem voor predikant François Haverschmidt, die aan het eind van de negentiende eeuw hier op de kansel stond) pikken we nog een klein stukje mee van Willemsoord. Om tenslotte via een smalle brug over het water weer richting centrum en VVV te wandelen.

Leo van Gelder

Begin- en eindpunt: VVV, Bernhardplein 14, 1781 HH Den Helder.

Lengte wandeling: vier kilometer.

Openbaar vervoer: NS-station, VVV recht tegenover.

Honden: aangelijnd

Horeca: café Effe (Beatrixstr) en cafés Koningstraat.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.